Wereldpremière: Antwerpse taxichauffeurs worden ogen en oren van politie

Politie Limburg-hoofdstad – copyright politie Limburg Hoofdstad

In Antwerpen is een opvallend buurtinformatienetwerk (BIN) opgericht, namelijk BIN TAXI. Dat is een wereldpremière. Als Antwerpse taxichauffeurs onregelmatigheden opmerken, zoals diefstallen of verdachte situaties, dan zullen ze dat voortaan via hun centrale meteen melden aan de politie.

De samenwerking zal structureel verlopen en is vastgelegd in het buurtinformatienetwerk (BIN) Taxi, zo melden de kranten Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Het is een samenwerking tussen de Politie Antwerpen, de stad Antwerpen en de Antwerpse Taxi Unie. Dankzij deze nieuwe BIN Taxi zullen taxichauffeurs de politie op de hoogte houden van verdachte zaken. Taxichauffeurs die verdachte zaken zien, verwittigen de centrale die op zijn buurt de politie op de hoogte brengt.

Het belang

In de krant Het Nieuwsblad legt Koen Van Oorschot, voorzitter van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie (APTU) en zaakvoerder van Antwerp Tax, het belang van het project uit. “Het gebeurde vroeger ook wel eens dat wij onregelmatigheden in de stad signaleerden aan de politie. Nu hebben we daar concrete afspraken rond gemaakt. De samenwerking is nieuw en moet zijn dienst nog bewijzen, maar het kan niet anders dan een goed instrument zijn.”

In Antwerpen rijden vierhonderd taxi’s rond in de stad. “Dat zijn vierhonderd mensen die een extra oogje in het zeil houden”, zegt Van Oorschot aan de krant Het Nieuwsblad. “Als heel Antwerpen slaapt, rijden er nog honderden wagens rond. Wij passeren waar niemand anders passeert in het holst van de nacht. Het is een vorm van burgerzin, zonder dat we zelf politieagent moeten gaan spelen.”

Zaakvoerder Koen Van Oorschot van Antwerp-Tax

Koen van Oorschot

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.