Koen van Oorschot

Antwerp Tax en V-Tax goed voorbereid op mogelijke hackings

Foto: Antwerp

Begin september hebben hackers het systeem van Yandex overgenomen. Dat is het Russische equivalent van Uber. Alle taxi’s in Moskou werden naar dezelfde locatie gestuurd, wat even tot een verkeersopstopping leidde. De twee grootste taximaatschappijen van Vlaanderen – V-tax en Antwerp-Tax – achten de kans klein dat dit ook bij hen zou gebeuren.

De hacking zorgde even voor een gigantische verkeersopstopping in de Russische hoofdstad. Op de Kutuzov Prospekt, één van de belangrijkste doorgangswegen van de stad, was een eindeloze lange rij te zien. Sommige taxichauffeurs zouden 3 uur lang hebben vast gestaan.  Antwerp Tax en V-tax maken zich klein dat dit ook bij hen kan gebeuren. “We gebruiken dezelfde software maar andere servers. Onze software draait in 160 steden in 10 verschillende landen”, zegt Koen Van Oorschot, zaakvoerder van Antwerp-Tax. “In principe is dit mogelijk maar wij zouden een dergelijke grap snel door hebben en kunnen stoppen.”

Goede beveiliging

Antwerp Tax hecht veel belang aan een goede cyberbeveiliging. “Onze computers en servers worden in ieder geval goed bewaakt en regelmatig up-to-date gebracht in grote buitenlandse server ruimtes”, zegt Van Oorschot. “Van onze software leverancier weet ik dat er regelmatig grote aanvallen gebeuren op onze servers maar die worden voorlopig allemaal tegengehouden.  Vroeger werden er zeer vele aanvallen vastgesteld de dag voor de lancering van Uber in één van de 160 steden. Maar wie er achter deze aanvallen zat is niet aantoonbaar of bewijsbaar.”

Een taxi van V-tax

Nissan Leaf V-Tax (Foto: V-tax)

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.