Smartphone, app, MaaS. Foto: iStock / LDProp

Wat te doen bij diefstal smartphone?

Connected man in the street texting on app cell phone. Connection device. Texting, sms, chat, mail

Een diefstal van een smartphone vormt voor een taxichauffeur een steeds groter gevaar om belangrijke data te verliezen. Indien er persoonlijke data van een klant in verkeerde handen terecht komt, treedt bovendien de GDPR-wetgeving in werking. Walter Van Hecke van IT-dienstverlener Techne geeft enkele tips om ellende te voorkomen.

Als de smartphone wordt gestolen, is het belangrijk dat de persoon niet aan al je data kan. “Werk met een vingerafdruk of goede pincode, van minstens vier maar liefst zes cijfers”, zegt Walter Van Hecke. “Gebruik geen makkelijke codes, zoals 0000 of 1111. Als je geen wachtwoord hebt ingesteld, moet je snel naar Icloud of Google gaan en het wachtwoord veranderen.”

Log uit

Je moet het toestel ook afmelden van je Google of iCloud account zodat er geen data verloren gaat. “Het is al gebeurd dat iemand zijn gsm gestolen wordt en dat een dag later alles op zijn Google Cloud weg is”, zegt Van Hecke. “Dieven kunnen bij diefstal het toestel resetten; daar kan je niets aan doen maar door het toestel af te melden in de Google of Apple portaalsite kan je wel voorkomen dat alle data gewist wordt. Het is belangrijk om steeds een goede backup van het toestel te hebben. Bij Android-toestellen kan dat naar de cloud van Google. Bij de Apple-toestellen kan dat naar de Icloud.”

Gevoelige data

De GDPR-wetgeving treedt in werking als er persoonlijke data gelekt wordt van de klant. “Dan denk ik aan de passagiersgegevens”, zegt Van Hecke. “Er is ook gevoelige data. Dan denk ik maar als er vermeld staat dat de persoon een handicap heeft. Dat gaat over de gezondheid van de patiënt. Dan moet de taxi voldoen aan dezelfde plicht als een ziekenhuis.” Om zotte kosten te voorkomen dus een goede pincode gebruiken en bij diefstal zo snel mogelijk het toestel afmelden en je wachtwoord veranderen.

Walter Van Hecke
Walter Van Hecke – Techne

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.