Filip Watteeuw

Stad Gent doet bevraging over indexering tarieven standplaatstaxi’s

schepen Filip Watteeuw

De stad Gent houdt momenteel een bevraging onder de Gentse taxichauffeurs om de tarieven mogelijk te verhogen, gezien de inflatie. Wie de enquête nog wil invullen moet dit ten laatste op 2 november doen. V-Tax, de grootste taximaatschappij in Gent reageert tevreden. Al is er ook een kritische stem te horen bij zelfstandig taxichauffeur Joeri Cools.

De Gentse standplaatstaxi’s werken met vaste tarieven. “Gezien de huidige inflatie, kregen we vanuit de taxisector de terechte vraag om de tarieven te herzien”, zegt schepen van mobiliteit Filip Watteeuw. “We doen nu een bevraging om te zien of deze vraag breed gedragen is. Ook bij de vorige tariefaanpassing is dit gebeurd in overleg met de sector.”

Goed evenwicht

Bij V-Tax, de grootste taximaatschappij in Gent, hopen ze alvast dat de tarieven verhoogd worden. “Wij steunen inderdaad de herziening van verschillende tarieven. De prijzen zijn vanuit stad Gent al enkele jaren niet meer gewijzigd. Door de stijgende kosten en levensduurte is het belangrijk voor de chauffeurs en ondernemingen dat de prijzen voldoende hoog zijn. Uiteraard hopen we er op dat er tot een prijs wordt gekomen die het evenwicht houdt tussen de nood van de chauffeurs en ondernemingen enerzijds en de bereidheid van de klanten anderzijds.”

Stel het uit

Zelfstandig taxichauffeur Joeri Cools vindt een tariefverhoging geen goed idee. “Ik ben er niet mee akkoord. Wie pakt een taxi? Dat zijn mensen die het niet breed hebben en geen wagen hebben om naar het ziekenhuis te gaan of om boodschappen te doen. Alles wordt duurder. Zelfs brood is al een luxeproduct aan het worden. Desondanks brood een noodzakelijk levensmiddel is, is de vraag sinds de prijsverhoging met 20 à 30 procent gedaald. De kranten staan er vol van. Het is crisis, dus wacht nog even met de prijsverhoging. Taxi is al duur. Waarom ze nog duurder maken? Ik scheur mijn broek niet aan de huidige prijzen. Wij komen uit de kosten. Als de taxi duurder wordt, vrees ik dat de vraag zal dalen.” Schepen Watteeuw reageert op de kritiek van Cools. “De vraag komt nochtans uit de taxisector zelf. En we letten er heel bewust op dat we een potentiële verhoging niet doen ten koste van mensen met een beperkt inkomen. Daarom stellen we voor om de instapkost niet te verhogen, maar wel bijvoorbeeld de kost voor een rit naar de luchthaven of het wachtgeld.”

 Joeri Cools

Joeri Cools

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.