Sportcoach Hanneke: “Autorijden kan gevaarlijk zijn door het lang stilzitten” 

Hanneke Van Gucht - Breakaway Sportcoaching -copyright Breakaway BrittVangenechtenFotografie

Taxichauffeurs brengen veel uren al zittend door. Dat is een zeer ongezonde gewoonte. We praten met Hanneke Van Gucht, sportcoach en inspanningsfysioloog bij Breakaway Sportcoaching. Zij raadt taxichauffeurs aan zo veel mogelijk te bewegen. Zo wordt het zitgedrag doorbroken. 

Hanneke windt er geen doekjes om. “Autorijden kan best gevaarlijk zijn door het lang stilzitten. Tijdens het zitten is er een verminderde bloedcirculatie waardoor sommige spieren niet van voldoende bloed voorzien worden. Daarnaast zorgt het eveneens voor een toename in rugklachten. Een correcte zithouding is belangrijk.” Hanneke vindt het belangrijk om het zitgedrag zo veel mogelijk te doorbreken. “Doorbreek het zitten door af en toe recht te staan en te wandelen. Probeer creatief te zijn. Stap uit. Sta even recht. Help de klanten met de bagage. Eet je lunch op in een park. Waar je meters kan maken, maak je meters…”

Extra sport

Je kan ook op andere vlakken veel bewegen. “Dan denk ik maar aan in de tuin werken en de boodschappen al wandelend doen. Dat zijn kleine dingen die wel degelijk een verschil maken. Want als mens zijn we gemaakt om te bewegen. Ons lichaam heeft beweging nodig om optimaal te functioneren. Het beïnvloedt heel wat lichaamsprocessen op een positieve manier. Zo zal je door voldoende te bewegen je stresspeil op een positieve manier beïnvloeden. Door te bewegen en te sporten komen er heel wat hormonale processen op gang die ons algemeen welbevinden verbeteren. Daarnaast is de lijst met voordelen door beweging heel lang. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde types kanker, het verbetert je hersenfunctie,… Het is eigenlijk een gratis pilletje zonder bijwerkingen!”

Het belang van sporten 

Ook sporten is natuurlijk belangrijk. “Er wordt aangeraden vijf keer per week een half uur te sporten maar elk beetje sport maakt wel degelijk een verschil”, weet Hanneke van Gucht. “Begin met een sport die je graag doet, zo houd je het makkelijker vol. Lopen kan, al bestaat daar het risico dat je sneller blessures krijgt. Bij zwemmen ligt het risico op blessure heel wat lager doordat de impact hier bijna verwaarloosbaar is. Begin met twee tot drie sportmomenten per week, maar houd het kort (20-30 min). Begin rustig. Ga bijvoorbeeld niet meteen twee uur tennissen. Een grote valkuil bij beginnende sporters is dat ze te enthousiast starten en daardoor een blessure oplopen. Je spieren, pezen en gewrichten hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe vorm van belasting. Bouw dus rustig op, zo is de kans dat je het volhoudt veel groter.”

Hanneke Van Gucht - Breakaway Sportcoaching
Hanneke Van Gucht – Breakaway Sportcoaching – copyright Breakaway Britt Vangenechten Fotografie
Hanneke Van Gucht - Breakaway Sportcoaching
Hanneke Van Gucht – Breakaway Sportcoaching copyright Breakaway Britt Vangenechten Fotografie

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.