Tankstation. Foto: iStock / bizoo_n

Sommige taxibedrijven laten accijnsrecuperatie op diesel liggen

Tankstation. Foto: iStock / bizoo_n (onbeperkt gebruik)

Nog te vaak laten taxibedrijven de accijnsrecuperatie van professionele diesel liggen. Ze doen dit niet of zijn er simpelweg niet van op de hoogte. Dat zegt Willem Kalhöfer, Accountmanager bij brandstoffenhandelaar Avia Belgomine.

Willem Kalhöfer komt nog steeds taxibedrijven tegen die de steun laten liggen. “We komen veel taxibedrijven en hun boekhouders tegen die niet op de hoogte zijn”, zegt Willem Kalhöfer. “Het is doodjammer dat bedrijven dit laten liggen, alhoewel ze er recht op hebben. Je hebt veel bedrijven die er niet mee bezig zijn.”

Taxi komt in aanmerking

Sommige categorieën van voertuigen – waaronder taxidiensten – komen dus in aanmerking om een stuk van de accijnzen terug te vorderen. Momenteel bedraagt de teruggave “Professionele diesel”  ± 82 euro /1.000 liter witte diesel. “Nochtans bedroeg het terug te vorderen bedrag tot voor kort 0,2269716 euro/liter en was dit meer dan de korting die gegeven kon worden op diesel door een brandstoffenleverancier”, zegt Willem Kalhöfer. “Door de recente accijnsverlaging van 19/03/2022 is het terug te vorderen bedrag fors gedaald naar 0,0823435 euro/liter maar aangezien tegelijk is voorzien in een regulier kliksysteem zullen de accijnstarieven als de pompprijzen dalen onder 1,70 euro terug verhoogd worden met de bedoeling het geleidelijk terug te brengen tot het niveau van 1 januari 2022.”

Bedrag accijnsrecuperatie professionele diesel:

Van Tot Terug te vorderen bedrag
19/07/2018 31/12/2021 247,6158 €/1.000 liter
1/01/2022 18/03/2022 226,9716 €/1.000 liter
19/03/2022 heden 82,3435 €/1.000 liter

Recuperatie diesel

Hoe kunnen taxibedrijven de accijnzen nu recupereren? De eerste stap voor de accijnsrecuperatie professionele diesel is een vergunning energieproducten en elektriciteit aanvragen: U vindt op deze link het registratieformulier en de uitleg hoe het formulier moet ingediend worden.
Naast het formulier moet u ook het inschrijvingsbewijsvan uw voertuig bezorgen.
Indien u een taxionderneming bent, moet u ook een kopie van uw taxivergunning bijvoegen. U gaat dan na enkele dagen/weken een vergunning krijgen met daarop een datum.

Tweede stap

Stap twee: vanaf deze datum van verlenen op uw vergunning kunt u periodieke de recuperatie van de accijnzen terugvorderen.  De periodieke recuperatie kunt u:
– zelf doen via de PDIE handleiding.
– door uw boekhouder laten doen
– door bedrijven gespecialiseerd in accijnsrecuperatie professionele diesel (zoals bijvoorbeeld UPTR, Brandstoffen-consultancy.be,…)

verschil tussen tankkaarten of eigen bulktank

Als u werkt met tankkaarten dan één tankkaart per taxi gebruiken en de nummerplaat laten koppelen aan de tankkaart. Als u gebruik maakt van een eigen bulktank diesel dan moet elke tankbeurt geregistreerd worden ( datum , uur , aantal liters, nummerplaat , … ) en moet er voorraadadministratie bijgehouden worden.

Soort taxi

De federale overheidsdienst laat nog weten dat het ervan af hangt of de voertuigen van de firma ingeschreven zijn als taxi of verhuurwagen met bestuurder. Het wordt dus per voertuig bekeken. Voor een taxidienst is nodig: de vergunning van het taxibedrijf die werd afgegeven door de gemeentelijke overheid. Vanaf 2020 gaat het om een “vergunning individueel bezoldigd personenvervoer”. Voor een dienst verhuren met chauffeurs vraagt de overheid naast deze vergunning ook een goedkeuringsattest op betreffende de aanpassing van de auto voor het vervoeren van gehandicapte personen, afgeleverd door ofwel de FOD Mobiliteit en Vervoer (voor de overheveling van de bevoegdheid naar Vlaanderen) ofwel van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (na de overheveling van de bevoegdheid naar Vlaanderen)

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.