nmbs

Treinverkeer drie dagen lang verstoord

nmbs

Door stakingsacties bij het spoor zal er vanaf maandagavond 28/11 om 22 uur en tot en met donderdag 1 december een beperkt treinaanbod zijn. Op basis van het personeel dat aangeeft te zullen werken werkt NMBS voor elke dag een alternatieve treindienst uit. 

Voor woensdag 30 november houdt deze in dat de helft van de treinen zal rijden. Dat zijn er meer dan morgen, dinsdag 29 november, wanneer een kwart van de treinen zal rijden. Morgen kan meer informatie gegeven worden over de alternatieve treindienst van donderdag 1 december, al ziet het ernaar uit dat ook dan 1 op de 2 treinen zal rijden. Treinreizigers kunnen alle details telkens één dag op voorhand raadplegen via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Alternatieve treindienst 30/11

Woensdag en donderdag organiseert een treinbestuurdersvakbond een 48-urenstaking. Op basis van de treinbestuurders die hebben aangegeven te zullen werken, heeft NMBS voor woensdag een alternatieve treindienst uitgewerkt. Woensdag zullen er in heel het land treinen rijden. In totaal gaat het om ongeveer de helft van het normale aantal treinen, waarvan 1 op de 2 IC-treinen, de treinen tussen de grote steden, 1 op de 2 voorstedelijke S-treinen en L-treinen en een zeer beperkt aantal P-treinen. Dat zijn de treinen die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits

Goed voorbereid.

NMBS raadt haar reizigers aan hun reis goed voor te bereiden, en dat voor ze naar het station gaan. Dat kan via de reisplanner op de NMBS-website of app, die vanaf dinsdagochtend toont welke treinen er woensdag zullen rijden. Morgen, dinsdag 29 november, kan NMBS meer informatie geven over de alternatieve treindienst van donderdag 1 december. Het ziet ernaar dat ook dan 1 op de 2 treinen zal rijden.

Alternatieve treindienst 29/11

Vanavond om 22 uur start de staking van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Ook dan is er een alternatieve treindienst, die inhoudt dat een kwart van de treinen zal rijden. Het gaat dan om twee op de vijf IC-treinen en één op vier L- en S-treinen. Ook dan rijden er bijna geen P-treinen. In het grootste deel van de provincie Namen en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant, waaronder ook Ottignies, zullen er morgen geen treinen rijden. Dat komt omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen. Welke treinen er vanavond na 22 uur en morgen zullen rijden kunnen reizigers nu al nagaan via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Beschikbaarheid van personeel

De alternatieve treindiensten worden telkens opgesteld op basis van het betrokken personeel dat aangeeft te zullen werken. Voor de 24-urenstaking door het gemeenschappelijk vakbondsfront die vanavond van start gaat is dat al het essentiële operationele personeel bij zowel NMBS als Infrabel. Het gaat onder meer om de treinbegeleiders, treinbestuurders en het personeel in de seinhuizen van Infrabel. Voor de staking van woensdag en donderdag, wanneer de actie wordt georganiseerd door één treinbestuurdersvakbond, wordt de alternatieve treindienst opgesteld op basis van de treinbestuurders die aangeven te zullen werken.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.