Shane Ekendahl

IT-beveiliger Shane: “Wifi in de wagen zal de veiligheid nooit in gedrang brengen”

Shane Ekendahl van IT1

Taxichauffeurs zijn vaak op de baan. Dat stelt uitdagingen naar IT-beveiliging. Shane Ekendahl van IT-bedrijf IT1 geeft enkele waardevolle tips.

Dag Shane, nogal wat taxibedrijven bieden in hun wagen een wifi-verbinding aan voor hun klanten. Moeten zij op bepaalde zaken letten?

“Wifi in de wagen zal de veiligheid van de wagen nooit in gedrang brengen. Dat zijn gescheiden netwerken. Je moet vertrouwen op de veiligheidsmaatregelen van de fabrikant. Als je als bestuurder op de wifi zit, moet je wel afgescheiden zijn van de verbinding die de passagier heeft. Zit dus niet op dezelfde verbinding. Verander het wachtwoord regelmatig. Mensen die al eens aangelogd zijn kunnen veel data gebruiken als ze in de buurt van je taxi staan en dus geen taxi nemen. Dan zal je abonnement snel opgebruikt zijn.”

Veel taxichauffeurs zijn vaak op de baan. De verleiding is groot om te connecteren op publieke hotspots. Is dat veilig?

“Publieke netwerken zijn over het algemeen wel veilig maar er zijn ook “valse” hotspots die een gekende naam misbruiken (valse “McDonalds”, “Telenet”,…). Log dus nooit aan met jouw e-mail &  persoonlijk wachtwoord (want op deze manier onderscheppen ze toegang naar jouw mailbox). Je kan wel anoniem verbinden, vaak mits goedkeuring van de algemene voorwaarden op een tussenliggende webpagina (waarvan je best eerst ook even checkt of deze aan die publieke instantie toebehoort), of maak gebruik van het geafficheerde (QR)code. Connecteer nooit op de private hotspot van iemand anders (bvb: Iphone van Marc).”

Heb je nog tips voor een veilig gebruik van de smartphone?

“Android en Iphone zijn voldoende beveiligd op voorwaarde dat ze alle beveiligingsupdates bevatten. Zorg er dus voor dat je dergelijke systeemupdates altijd uitvoert (ook al dient je toestel daardoor even te herstarten).  Stel een automatische vergrendeling in met vingerafdruk of minstens een pincode voor het aanloggen op jouw toestel.  Om aan te melden bij “de cloud” zorg je best altijd voor “tweestapsverificatie of Two Factor Authentication (2FA)”. Dat is een eenvoudige oplossing om je accounts beter te beschermen. Met tweestapverificatie kan je ongewenste personen buiten houden, zelfs al kennen ze je wachtwoord. Overweeg ook een back-up (abonnement van amper 2 tot 3 euro per maand) in te stellen voor jouw clouddata (Outlook mailbox, contacten, Onedrive bestanden,…) zodat je een plan B hebt ingeval van accidentele verwijderingen of,… hackers die alsnog jouw data konden versleutelen nadat je per abuis op een phishing link geklikt had.”

De diefstal van een smartphone is de nachtmerrie van een taxichauffeur. Hoe beperken we de schade?

“Gebruik waar mogelijk (en dat is voor nagenoeg alles) een synchronisatie met de cloud om berichten, e-mails, contactpersonen, foto’s, bestanden,… veilig te stellen in geval van diefstal of verlies van je toestel. Je kan dan vanop afstand opdracht geven tot het lokaliseren van je smartphone en zelfs wissen van alle data. Een bijkomend voordeel is dat je alle data vanop afstand kan gebruiken: bijvoorbeeld ook van op je laptop.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.