Sebert Prenen

“Probeer zo veel mogelijk te bewegen”

Sebert Prenen

Taxichauffeurs hebben een zittend beroep. Veel bewegen is belangrijk, niet alleen tijdens hun werk, maar ook tijdens hun vrije tijd. We praten met sportcoach Sebert Penen. Hij is zaakvoerder van de sportpraktijk Personal.

Dag Sebert, hoe pakken taxichauffeurs de beweging nu het best aan?

“Als taxi’s in hun wachttijd zijn, doen ze vaak een babbel of zitten ze in hun wagen. Probeer te bewegen in plaats van te zitten. Loop de rij eens af, samen met een collega-chauffeur. Dat zorgt ervoor dat je wel een minimum aan beweging gaat hebben. Je kan ook lichte stretchers doen. Rek de heupbuigers. Maak buigingen door de benen. Dat stimuleert de bloedstroom en de onderste ledenmaten om bloed te laten doorstromen. Duw eens tegen de wagen. Het vergt geen moeite. Probeer dagelijks tussen de 5000 à 8000 stappen te komen.”

We kunnen ook sporten. Heb je op dat vlak nog wat tips?

“Als je al tot drie keer in de week 1 uur sport, zoals zwemmen, fietsen, lopen, wandelen, fitness,…. Dan kom je al heel ver.  Je zal minder snel ziek zijn. Je zal beter slapen, alerter zijn overdag, beter kunnen reageren, … De kwaliteit van de dienstverlening zal beter zijn.”

Wat kunnen we onderweg eten?

“Voor het ontbijt kan je havermout maken, met bijvoorbeeld amandelmelk erover. Je kan er honing en kaneel over doen. Je zet dat in de ijskast. ’s Morgens vormt dat een papje, waarover je dan wat bessen kan doen. Groentesnacks werken ook, zoals wortels, selders, rijstkoeken met beleg,…. Het zijn gezonde vezels.”

Wat is de grootse fout?

“De grootste fout is snel een hamburger gaan halen omdat er geen tijd is. Ook late night snacks zijn geen goed idee. Dat zijn de grootste valkuilen. We kunnen dat counteren. Eet gevarieerd. De hoofdbestanddelen van een goede maaltijd zijn genoeg vezels eten. Alles van granen, noten en zaden zijn gezond en bevatten veel vezels. Fruit en groenten bevatten ook vezels en de nodige vitaminen en mineralen. Eet wit vlees, zoals gevogelte. Het witte vlees is sowieso beter dan rood vlees. Rood vlees kan, maar eet het met mate. Vis heeft gezonde vetten. In een tankstation kan je altijd voor een stuk fruit kiezen.”

En wat drinken we best?

‘Drink water. Daar kan je thee, honing, citroen en verse munt in doen, waardoor je een frisse ice tea hebt. Drink vooral plat water en vermijd te veel koffie. Je kan ook natuurlijke oppeppers drinken, zoals Ginseng thee, gember. Dan ben je alerter.”

Sebert, kan je iets over jezelf vertellen?  

“Ik zaakvoerder van Personal. De sportpraktijk bestaat ondertussen 5 jaar. We hebben vestigingen in Mechelen, Putte en Muizen. Ik heb een master LO & Bewegingswetenschappen op zak.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.