Contant geld

Criminoloog Johan Deklerck: “Doe steeds aangifte bij wanbetalers”

Foto: vincent

Elke taxichauffeur krijgt met de regelmaat van de klok te maken met wanbetalers. Hoe reageer je er als taxichauffeur het best op? Criminoloog Johan Deklerck raadt taxichauffeurs aan om steeds veel informatie te verzamelen over de klant en aangifte te doen. 

Elke taxichauffeur maakt het vroeg of laat eens mee: een klant die niet wil betalen. De uitvluchten zijn divers: de klant heeft geen geld, is zijn portefeuille kwijt. Er zijn ook klanten die alle regels aan hun laars lappen en uit principe niet willen betalen. “Als je hier frontaal op ingaat, dan kom je in agressie terecht”, waarschuwt Deklerck.

Doe aangifte

Criminoloog Johan Deklerck raadt de taxichauffeurs toch aan om steeds aangifte te doen bij de politie. “Dan kunnen de beleidskamers hier hun beleid op afstemmen. De kans is klein dat het parket zoiets gaat vervolgen. Het gaat om kleine bedragen, maar aangifte doen stelt je ook veilig. En door aangifte te doen kan je het vervolgingsbeleid van het parket misschien beïnvloeden: als vele taxichauffeurs aangifte doen, kan dit een aandachtspunt worden van politie en parket.”

Verzamel info

Deklerck raadt ook aan om verder zo veel mogelijk informatie over de wanbetaler te verzamelen. “Zorg dat je een beeld hebt van die man, de persoon, eventueel via beeldopnames. Als je een adres hebt, kan je de factuur nog sturen. Iemand die niet betaalt, zorgt evenwel maar voor een minimale schade. Je hebt geen inkomen, je verliest tijd, hebt enkel wat brandstofkosten als kost. Dat is niet dramatisch. Het kan gebeuren. En je fysieke integriteit is veel belangrijker: ziekenhuiskosten, werkonbekwaam zijn, trauma-ervaringen, …. dat snijdt veel dieper. Een geweldescalatie is het niet waard. Ben je hierbij betrokken, dan kan je bovendien in een rechtszaak terecht komen, en zal je bijvoorbeeld je onschuld of wettige zelfverdediging moeten bewijzen. Bij conflictescalatie is dat vaak erg moeilijk.”

Over Johan

Johan Deklerck is doctor in de criminologie (2005), studeerde orthopedagogiek (1980), criminologie (1984), antropologie (1987), en behaalde zijn lerarendiploma (1991). Hij werkt aan de KU Leuven en als zelfstandig expert in criminologische thema’s. ​Hij doceerde een aantal jaren (jeugd)criminologische en (vak)didactische vakken aan de KU Leuven en aan Ipsoc (Vives) en was er o.a. medeoprichter van de opleiding ‘Maatschappelijke Veiligheid’. Via de begeleiding van kwetsbare mensen, van vele honderden studenten en van diverse teams  verwierf hij een coachings- en begeleidingsexpertise.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.