Alissa

Osteopate Alissa: “Door een slechte houding ontstaan problemen”

Alissa

Als taxichauffeurs hun zitgedrag onvoldoende doorbreken, dan kan hen dat in de problemen brengen. Dat zegt osteopate Alissa Picchionni van de groepspraktijk ‘Gezondheid in Beweging’, een osteopathische familiepraktijk in Kortrijk waar zowel baby’s, kinderen, volwassenen, zwangere vrouwen als sporters terecht kunnen.

Alissa begeleidt momenteel in haar groepspraktijk twee taxichauffeurs die met lichamelijke klachten kampen dan in haar groepspraktijk. “Ik begeleid iemand die komt omdat hij uitstraling in zijn armen heeft. Door het vele zitten ontstaan houdingsproblemen, zoals onderrug- en nekproblemen. En nekproblemen lijden vaak onrechtstreeks tot uitstraling op de armen. Als je een letsel hebt in je nek, ga je een compressie krijgen ter hoogte van je zenuwbaan. De zenuwbanen leiden naar je armen. En krijg je pijn in de armen. Je zit veel met je armen naar omhoog. Door de slechte houding ontstaan problemen.”

Rustmodus

Het grootste probleem van taxichauffeurs is volgens haar het lang zitten. “Het gevolg van lang zitten is dat je spieren in rustmodus gaan. Als je spieren in rustmodus gaan, verandert je metabolisme en verstrammen je spieren. Je gaat ook veel minder vet gaan afbreken. Als je veel zit, gaan je beenspieren verkorten. Dat trekt aan de rug vanachter. Je krijgt een veel  bollere rug. Een bollere rug maakt dat je tussenwervenschijven veel meer druk krijgen. En dan loop je een risico op hernia’s. Na verloop van tijd heb je meer kans om diabetes te ontwikkelen. Je wordt veel vatbaarder voor rug-en nekpijn, lage rugklachten, stramme benen en slapende handen. Taxichauffeurs zijn mensen met weinig beweging en soms ongezond eten en drinken. Ze drinken veel koffie en energiedrankjes.”

Mogelijkheden

Volgens de osteopate zijn er mogelijkheden genoeg. “De vicieuze cirkel van een zittend bestaan kan je doorbreken door om het half uur even heel even te bewegen. Het is het makkelijkste om beweging te integreren in je leven. Je zou de trap kunnen nemen in plaats van de lift als je iemand moet ophalen. Je zou kunnen uitstappen en oefeningen doen. Rek je tussen de ritten door even uit. Buig door je benen. Die kleine oefeningen zorgen ervoor dat je op heel wat factoren een veel lager risico hebt om ze te krijgen, zoals diabetes. Door om het half uur even te bewegen, ga je de klachten veel verminderen.  Ga even gaan zwemmen. Als je dat twee keer per week doet, is dat schitterend. Je auto manueel wassen in plaats van te laten wassen. Daar zit een oplossing.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.