Johan Minnoy

Sportcoach Johan: “Beweeg tijdens het wachten”

Johan Minnoy

Taxichauffeurs hebben een zittend beroep. Sportcoach Johan Minnoy uit Sint-Agatha-Berchem raadt aan om het langdurig zitten in een auto toch zo veel mogelijk te vermijden. We hadden een gesprek met hem.

Hoe pak je de zittende houding bij taxichauffeurs aan?

“Recent studies tonen aan dat een zittende houding eigenlijk niet slecht is voor het lichaam. Het slechte is wel dat taxichauffeurs het op een langdurige manier gaan aanhouden. Dat is nefast voor het lichaam. Ze moeten hun zittende houding zo vaak mogelijk gaan onderbreken. De bewegingsdriehoek adviseert om alle 30 minuten recht te staan. Ik bekijk altijd wat er verbeterd kan worden tijdens, voor en na hun job. Als ze moeten wachten op een volgende klant, kunnen ze buiten hun wagen staand wachten.”

Wat zijn de gevolgen van een zittende houding?

“Wie vaak zit, kan makkelijk nek- en rugklachten ontwikkelen. Dan denk ik maar aan de boven- en onderrug. Als taxichauffeurs aan het wachten zijn, kunnen ze dus wat oefeningen doen voor die regio’s. Wacht niet in de wagen. Ga uit de wagen. Sta recht. Stretch het lichaam. Haal een koffie. Je kan ook achter het stuur oefeningen doen. Plooi je ellenboog op 90 graden. Stimuleer je spieren in je dijen en heupregio.

Kan je nog iets over jezelf vertellen?

“Sportief van kleins af, heb ik heel vroeg een eerste stap in de sportwereld gezet. Jaren verder heb ik ervaring opgedaan in de judo, voetbal en fitness. Met een master lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen ben ik opgeleid om een trainingsprogramma aan te passen aan alle doelen en noden. Mijn opleiding heeft me ook geleerd om heel nauwkeurig te werk te gaan en om een groot aanbod in oefeningen aan te bieden.”

Heb je al veel ervaring opgedaan?

“Dankzij mijn opleiding heb ik leerrijke ervaringen opgedaan via mijn stages. Een stage als personal trainer bij de basic fit in Etterbeek, de Jims in Groot-Bijgaarden, bij Kinetix aan de VUB en vooral bij Fitter&Fitter. Fitter&Fitter, of ook gekend onder de naam van Brussels Bootcamp, is een sportorganisatie gespecialiseerd in allerlei outdoor trainingen: personal training, small group training, bootcamp en sport for business. De trainingen vinden altijd buiten plaats en gedurende het hele jaar door. Mijn stage bij Fitter&Fitter is zonder twijfel mijn beste ervaring als student. Nu geef ik trainingen voor hen in Brussel. Ik heb ondertussen mijn eigen bedrijf, namelijk Bootcampandcoaching. Ik heb mijn Bootcamp gelanceerd in Dilbeek. Ik werk nu ook voor een personal training studio in Dilbeek. »

Welke opleidingen volgde je?

“Ik heb een bachelor lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. Ik heb een master lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen (afstudeerrichting Fitheid en Gezondheid), EREPS level 6.  De dag van vandaag zijn mijn specialiteiten: gewichtverlies, spiermassa opbouwen, fysieke voorbereiding, mobiliteit en stabiliteit, small group training en bootcamp.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.