Inne Verbist

De impact van slaaptekort en onregelmatig eten

Inne Verbist

Door wisselende shiften kunnen taxichauffeurs met slaaptekort kampen. Slaaptekort kan een grote impact hebben op wat we eten. We praten met diëtiste Inne Verbist.

Wat zijn de uitdagingen voor taxichauffeurs?

“De taxisector lijkt me een sector waar taxichauffeurs vlot slaaptekort oplopen. Het slaaptekort heeft een grote impact op de manier waarop we eten. Dan geraakt onze hormoonbalans uit evenwicht. Er zijn twee hormonen, ghreline en leptine, die onze hongerverzadiging regelen. Als je in een chronisch slaaptekort zit, ontstaan er veel meer hongerhormonen. Door slaaptekort, vermoeidheid hebben mensen meer zin in suikerrijke dingen om hun energieniveau op te krikken. Ze worden veel vatbaarder voor impulsieve keuzes, zoals frisdranken, suikerrijke voeding,…”

Wat moeten we dan doen?

“Begin niet continu te eten uit verveling, als je aan het wachten bent op een klant. We mogen niet continu beginnen eten. Respecteer de regelmaat van drie hoofdmaaltijden en twee gezonde tussendoortjes. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dan eet je nog ’s middags en ’s avonds. Verstoor de regelmaat niet. Een gezonde hoofdmaaltijd start altijd vanuit een volkoren graanproduct. Dat is trage energie. Geen wit brood of sandwiches. Ook fruit en groenten kunnen een mooie aanvulling zijn. Voorzie gezond beleg, zoals kip, vis, ei,… Met een gezond tussendoortje kan je je energieniveau op peil houden. Een taxichauffeur moet zeker een frigobox hebben. De omgeving van een wagen leent zich niet om iets koud of lekker te houden.”

Wat drinken we best?

“Liefst ongesuikerde dranken. We wisselen best af met wat ongesuikerde thee. Wissel eens af met koffie. Maar vanaf 4 kopjes per dag kan cafeïne alvast een verslavende werking hebben.”

Waarom moeten taxichauffeurs best eten?

“Het is ideaal om het zitmoment te onderbreken. Het is een moment om buiten de werkomgeving te treden. Lang zitten in combinatie met onregelmatig eten is de broeihaard van de gezondheidsrisico’s.”

Dan Inne, kan je nog iets over jezelf vertellen?

“De passie in voeding heb ik via de genen meegekregen. Kunnen genieten van eenvoudig en lekker koken kreeg ik van thuis uit mee. Door mijn brede interesse in voeding was de stap naar de opleiding voedings-en dieetkunde snel gemaakt.”

Welk diploma behaalde je?

“In 2005 behaalde ik mijn diploma aan de KHK te Geel. Na een werkervaring als laborant in het Wetenschappelijk instituut volksgezondheid miste ik onmiddellijk het patiëntencontact dat ik tijdens mijn stages had mogen ervaren. Dit bracht mij tot het startschot van mijn diëtistepraktijk.”

Wat geeft je voldoening?

“Mensen informeren, stimuleren en mijn kennis en vaardigheden delen met anderen geeft mij voldoening en energie. Mijn passie en leergierigheid naar al wat rond voeding draait blijft bestaan. Ondertussen heb ik mij gespecialiseerd als sportdiëtiste, diabeteseducator, laag-Fodmap dieet bij spastische darm en emotie eten.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.