Voedingscoach Eliza geeft tips voor gezond eten op de baan: “vermijd snoepen uit verveling”

daklicht / beeld gemaakt door Taxipro – Matthias vanheerentals

Taxichauffeurs zijn dagelijks onderweg. Ze hebben vaak niet veel tijd om onderweg gezond te eten. Voedingscoach Eliza Gabriël van Foodworx.be geeft tips voor een gezond ontbijt en lunch. Volgens haar is het belangrijk om de maaltijden vooraf goed voor te bereiden.

Dag Eliza, hoe bereiden taxichauffeurs best hun ontbijt voor?

“Mijn grootste tip is om op voorhand na te denken over hoe je je maaltijden gaat indelen en klaarmaken. Zet bijvoorbeeld de avond voordien al een havermoutpapje klaar, op basis van havermout, chiazaad en melk. Dat kan dan goed trekken en dikken in de frigo. Je kan er fruit en/of nootjes  bij doen. Dat heb je een gezond en voedzaam ontbijt.”

Heb je nog andere tips?

“Een andere optie is bananenbrood. Daarvoor heb je per portie één banaan, één ei en 50 gram havermout nodig. Meng alles goed door elkaar en bak alles in de oven. Dat kan je makkelijk meenemen. Je kan het als ontbijt eten, maar evengoed als tussendoortje. Nog een handige tip: neem zeker een frigobox mee. Daarin kan je ook snacks steken, zoals humus, crackers, mini-komkommer en kerstomaatjes, alsook fruit en yoghurt.”

Poké bowls zijn ook populair. Waarom?

“Omdat deze super veelzijdig zijn. In de winkel kan je er allerhande kopen. Maar je kan ze ook makkelijk zelf ‘batchen’. Je kan bijvoorbeeld een grote portie quinoa of zoete aardappel maken, groenten snijden, kip grillen, …. De avond voordien vul  je dan je lunchkommetje met wat quinoa, zoete aardappelen, verschillende groenten, avocado en wat kip. Op die manier heb je een gezonde lunch om mee te nemen.”

Wat mag je niet doen?

“Vermijd snoepen uit verveling. Snoepgoed is vaak sterk bewerkt en zit bomvol suiker. Als je dan een hele dag neerzit in jouw auto, dan heeft je lichaam geen tijd om die te verwerken. Uiteindelijk zal je veel pieken hebben in jouw bloedsuiker, maar gaat je lichaam die suiker ook opslaan als vet. Uiteindelijk zorgt dat voor hart- en vaatziekten. Door te weinig te bewegen, verhoog je nog eens de kans op diabetes en te hoge cholesterol.”

Heb je tot slot nog tips om te drinken?

“Drink voldoende water. Je kan er komkommer en citroen bij doen, wat het water wat smaak geeft. Vermijd zeker gesuikerde dranken.

Kan je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Eliza, een bezige bij uit het Gentse. Met mijn grote voorliefde voor gezonde voeding en structuur heb ik Foodworx opgericht. Deze voorliefde was er zeker niet altijd – vroeger maakte ik me vaak schuldig aan 5 keer pasta per week of ‘handige’ kant-en-klare maaltijden. Tot ik vond dat het genoeg was. Ik besloot om het over een andere boeg te gooien. Niet meer luisteren naar de laatste “dieet-trend”, maar naar mijn eigen lichaam en de wetenschap rond voeding. Ik volgde een opleiding voedingsdeskundige, las tientallen boeken over de impact van voeding op ons lichaam, … ik nam zoveel mogelijk kennis op.”

Welke impact had dat vooral voor jou? 

“Ik heb mijn lichaam echt leren kennen, welke voedingsstoffen goed zijn en welke niet. Zo ontdekte ik bij mezelf dat ik een gluten intolerantie heb en wellicht daarom zo vaak migraine had. Nu ik hier meer aandacht aan schenk zijn mijn aanvallen drastisch verminderd tot bijna nihil. Ik voed mijn lichaam met wat het nodig heeft en dat is dé basis van een gezond lichaam. Betekent dit dat ik nooit zeur? Klopt! Ik zeur nooit, want er is ook niets om te zeuren. Een chocolaatje, een taartje, … het kan allemaal. Wel ben ik bewust bezig met wat dit betekent voor mijn lichaam en maak ik een bewuste keuze tussen eens een taartje of eens een banaan. Ik neem ook de tijd om mijn week vooruit te plannen en doe eenmaal boodschappen per week. Zo kan ik genieten van de rust in mijn hoofd en de keuken, spaar ik tijd én geld uit, voel ik m fit en heb ik tonnen energie.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.