Freddy Van Rijsselberghe, Taxi Marc

Taxichauffeur brengt gratis mondmaskers naar ziekenhuis

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

De Knokse taxichauffeur Freddy Van Rijsselberghe is een sociaal project gestart om mondmaskers te maken voor het lokale ziekenhuis. Er heerst een groot tekort aan dit materiaal door het coronavirus. Van Rijsselberghe bracht de productie van de maskers op gang en zal ze met zijn taxi naar het ziekenhuis AZ Zeno Knokke-Heist brengen. 

De vraag naar extra mondmaskers voor de zorgsector klonk de afgelopen dagen steeds luider. Zeker toen bekend werd dat heel wat leveringen helemaal niet doorgaan of met vertraging plaatsvinden. Ook bij het ziekenhuis AZ Zeno in Knokke-Heist was de vraag naar mondmaskers groot. “Er is een acuut gebrek”, zegt Freddy Van Rijsselberghe, uitbater van Taxi Marc. “En dat bracht me op een idee. Ik lanceerde zopas een oproep in de Facebookgroep ‘Een hart voor Knokke-Heist’ en kreeg meteen veel reactie. We hebben zeker dertig naaisters bij elkaar gebracht. Ook veel naaiateliers hebben gereageerd.”

Geen rechtstreeks contact

Na overleg met de aankoopdienst van het AZ Zeno, gaf de taxichauffeur groen licht aan de vrijwilligers om mondmaskers te maken. “Onze maskers kunnen we niet steriel maken. Ze  worden gemaakt uit minimum twee lagen stof die op minstens 60 graden kunnen gewassen worden”, zegt Van Rijsselberghe. “Het zijn natuurlijk geen professionele, steriele mondmaskers die je in een operatiekwartier kan gebruiken. Die maskers kunnen dan bij acuut tekort al zeker gebruikt worden door personeel dat niet in rechtstreeks contact komen met patiënten maar ook bescherming nodig heeft. Dan denk ik aan het onderhouds- en keukenpersoneel. Zo kunnen de professionele mondmaskers voorbehouden worden voor wie ze écht nodig heeft.”

Steentje bijdragen aan zorgsector

Er werden ondertussen al minstens enkele tientallen zelfgemaakte maskertjes klaargemaakt voor transport naar het ziekenhuis. “Ik ga alle mondmaskertjes die thuis genaaid worden zelf ophalen, stockeren en afzetten aan het ziekenhuis”, zegt Van Rijsselberghe. “Zo wil ik een steentje aan de zorgsector bijdragen. De coronacrisis is voor mij ook een zware ramp. Ik zie mijn omzet helemaal verdwijnen. Die is gedaald met 95 procent. Maar we moeten door die moeilijke periode.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.