MBTTaxis

Al zeker 100 taxi’s installeren plastic wand tegen corona

Foto: MBTTaxis

De Brusselse taxikoepel Taxi Fed raadt zijn leden aan om een plastic wand te installeren tussen chauffeur en klant om zo besmettingen met COVID-19 te vermijden. Ondertussen worden extra maatregelen genomen om de taxisector te steunen.

De plastieken wanden zijn een opvallende nieuwigheid in het taxiland. Momenteel zijn de wanden al in zeker honderd taxiwagens geïnstalleerd. “Dit zal zowel de klant als de taxichauffeur beschermen”, zegt Sam Bouchal van de Brusselse taxifederatie. “Veel klanten vragen al specifiek zo’n wagen met plastic wand. Er komen ook al veel vragen van Uberchauffeurs binnen om de wand te installeren.” Cash betalen kan via een gleufje, al wordt er  aangeraden om zo veel mogelijk elektronisch te betalen

De wagens worden aangepast door het Molenbeekse bedrijf MBTTaxis, gespecialiseerd in het aanpassen van taxivoertuigen. “We zijn er dinsdag mee gestart en kregen ondertussen al veel aanvragen”, zegt Mustapha. “We hebben hiervoor grote bedrijven als klant, zoals Autolux. Die rijden vooral naar de luchthaven van Zaventem. We doen dit in de eerste plaats om de taxisector te helpen en niet om geld te verdienen. We merken dat de klanten erom vragen. We doen de aanpassingen in onze ateliers.” De kostprijs voor de aanpassing bedraagt 65 euro.

Onredelijk

Ondertussen worden er maatregelen genomen om de taxisector te steunen. Voor 2020 ziet de Brusselse regering af van de belasting op de exploitatie van taxi’s of van voertuigen met chauffeur. De Brusselse taxikoepel TaxiFed vindt het maar een magere maatregel. “Die taks van 575 euro is onredelijk”, zegt  Sam Bouchal. “Die bestaat enkel in Brussel, en niet in Vlaanderen en Wallonië. De taks moet voor eeuwig worden afgeschaft.”

Voor zelfstandigen is er ook goed nieuws. Op voorstel van de federale ministers Nathalie Muylle en Denise Ducarme is het oververbruggingsrecht voor zelfstandigen uitgebreid. Zelfstandigen die als gevolg van de coronacrisis sluiten, krijgen via soepele voorwaarden het volledige maandelijkse overbruggingsrecht. Voor een maand onderbreking krijgen ze 1.291,69 euro zonder kinderlast en 1.614,10 euro met kinderlast. De woordvoerder minister Muylle, Miet Deckers, benadrukt dat dit voor alle zelfstandigen geld, dus ook voor zelfstandige taxichauffeurs.

Moeilijke periode

Minister van werk Nathalie Muylle benadrukt dat de impact van de coronacrisis is bijzonder groot. “Veel zelfstandigen moeten hun zaken sluiten als gevolg van het noodplan coronavirus of sluiten uit eigen beweging omdat de klanten wegblijven. We zorgen ervoor dat zelfstandigen die hun zaak geheel of gedeeltelijk moeten sluiten, een overbruggingsrecht ontvangen voor de volledige kalendermaand. Wie zijn zaak vrijwillig sluit, kan een beroep doen op het overbruggingsrecht voor de volledige kalendermaand, als de sluiting minstens zeven opeenvolgende dagen duurt. Op die manier zorgen we dat zelfstandigen over een inkomen blijven beschikken en helpen we hen om doorheen deze moeilijke periode te geraken.”

Meer info over het overbruggingsrecht krijgt u bij de Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ): https://www.rsvz.be/nl

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.