Mohammed, taxichauffeur in Brugge

Veel minder taxiklanten in Brugge door coronavirus

Foto: ProMedia/Matthias Vanheerentals

De taxisector in Brugge ziet zwarte sneeuw door het coronavirus. Heel wat taxichauffeurs aan het station zeggen dat ze amper nog toeristen zien, terwijl ze het juist van die klanten moeten hebben.

Sinds het coronavirus in alle hevigheid is losgebarsten, blijven veel toeristen weg uit België. Niet alleen de hotel- en luchtvaartsector lijdt eronder. Ook de taxisector. En dat geldt zeker voor een toeristische stad als Brugge. “We zien dat mensen niet meer op reis gaan”, zegt taxichauffeur Mohammed. “De laatste twee weken zien we veel minder klanten. Februari is sowieso al een kalme maand, maar nu is het extreem kalm. Vooral de Chinezen blijven weg. Van overal in de wereld zien we minder volk. Vorig jaar was de situatie veel beter.”

Naast het coronavirus speelt ook de Brexit de taxichauffeurs parten, zo bevestigen verschillende taxichauffeurs ons. “We zien hier al veel minder Engelse toeristen. Dat komt er inderdaad nog eens bij. De negatieve tendens is begonnen met de terroristische aanslagen in Brussel en Zaventem, enkele jaren terug. Ook de uitspraken van onze burgemeester dat hij geen massatoerisme meer wil in Brugge, hebben niet geholpen. Het afgelopen jaar zagen we al 39 cruiseschepen minder in Zeebrugge.”

Omzet

Er hangen donkere wolken boven de Brugse taxisector. En dat heeft ook financiële gevolgen. “Er is minder werk en minder omzet”, zegt Mohammed. “De wachtrijen van de taxi’s aan het station zijn langer geworden. Daar waar we vroeger een half uur aan het wachten waren, staan we hier vandaag al meer dan een uur te wachten. Als ze situatie zo blijft duren, dan is het duidelijk dat hier jobs zullen sneuvelen. We hopen dat de toeristen snel weer op reis gaan en naar Brugge komen, zodat we terug werk hebben.”

De taxisector in Brugge is erg afhankelijk van toeristen, zo verzekeren de taxichauffeurs ons. “We staan hier vooral om toeristen te vervoeren”, vertelt een andere taxichauffeur. “Dat is inderdaad onze belangrijkste klant. Brugge is geen zakenstad, dus dat publiek missen we al. Een Bruggeling pakt al helemaal geen taxi omdat ze denken dat we te duur zijn. Bovendien ligt alles hier op wandelafstand, zelfs de hotels. Dat betekent dat onze ritjes vaak kort zijn. Als we eens een ritje naar Zeebrugge hebben, dan hebben we een goede dag gehad.”

Compensatie

De taxichauffeurs vragen dat Maarten Schoonbaert, voorzitter van de Brugse taxisector, ingrijpt. “Hij zou de situatie op het stadsbestuur van Brugge kunnen aankaarten en eventueel een financiële compensatie vragen voor ons”, vertelt een chauffeur. Maar voorlopig wacht Schoonbaert af. “Ik ben net terug uit ziekteverlof en ga de situatie grondig bekijken. Februari is sowieso al een kalme maand. Voorlopig heb ik nog niet de indruk dat er minder toeristen zijn.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.