Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Schrappen evenementen om coronavirus raakt taxibedrijven

Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

De federale overheid raadt vanwege het coronavirus alle lokale besturen aan om evenementen te beperken tot duizend bezoekers. Voor taxibedrijven heeft het schrappen van grote evenementen uiteraard gevolgen.

Brussels minister-president Vervoort (PS) volgt het advies van de federale regering rond het coronavirus. Vanaf vandaag worden alle indoorevenementen met meer dan duizend toeschouwers op het grondgebied van het Brusselse gewest verboden, zoals concerten of beurzen in onder meer Vorst Nationaal, de AB of La Madeleine. Eerder raakte al bekend dat diverse beurzen in Brussels Expo worden uitgesteld, zoals AutoTechnica & Service Station CarWash en Made in Asia. Ook de grote antiekbeurs Eurantica wordt naar juni uitgesteld. In de rest van het land is het nog onduidelijk welke steden het advies zullen volgen. Toch is al duidelijk dat veel organisatoren hun evenementen zelf annuleren.

Economische werkloosheid

Doordat er zo veel evenementen zullen geschrapt worden, kan het haast niet anders dat ook de taxisector daar extra hinder van zal ondervinden. Minder bezoekers betekent ook minder klanten voor taxibedrijven. Vakbondsman Erik Maes BTB-ABVV, die de taxisector nauw opvolgt, vreest gevolgen. “In Brussel zal dat iets meer voelbaar zijn dan in de andere steden, waar er nog geen verbod is. Het is wat koffiedik kijken wat er gaat gebeuren. De evenementensector is belangrijk voor de taxisector. Dan denk ik maar aan de concertzaal AB in Brussel of het Sportpaleis in Antwerpen. Taxibedrijven kunnen steeds hun mensen op werkloosheid zetten. Dat kunnen ze perfect doen.”

Koen Van Cauwenberge van de Gentse taximaatschappij V-Taks ziet al grote gevolgen. “Voor het luchthavenvervoer hebben we nu al een halvering. We zien dat alle grote bedrijven hun evenementen en meetings afzeggen. Er wordt enkel nog via Skype vergaderd. We hebben al economische werkloosheid moeten inroepen voor al onze 140 chauffeurs die het luchthavenvervoer doen. De situatie is zeer ernstig. We zullen zien wat de verdere impact op onze sector zal zijn.”

Ook Koen Van Oorschot van de Antwerpse taximaatschappij Antwerp-Tax houdt zijn hart vast. “Als er minder activiteiten zijn in Antwerpen, zullen we dat zeker voelen. We zien dat bedrijven minder mensen naar hun bedrijven laten komen. De lange afstandsritten verminderen duidelijk, bijvoorbeeld naar de luchthavens. Voorlopig is de situatie nog niet rampzalig en moeten we nog geen economische werkloosheid inroepen.”

Eerste dode

Dat het coronavirus hard kan toeslaan, is duidelijk. Zopas viel er een dode in ons land. Maggie De Block en Alain Maron, ministers van Volksgezondheid op federaal en Brussels niveau, betreuren het overlijden van een patiënt als gevolg van het coronavirus. Het is het eerste sterfgeval in België. “Ondanks de kwaliteit van de zorg van de medische teams is vandaag een 90-jarige patiënt overleden”, zegt De Block. “Namens de federale regering betuig ik mijn oprechte deelneming aan familie en vrienden en wens ik hen veel moed in deze moeilijke tijden. Ik wil ook het medisch personeel bedanken voor hun professionaliteit en beschikbaarheid. Vandaag zijn onze gedachten bij de familie, maar ook bij het medisch personeel die sinds het opduiken van het coronavirus continu, professioneel en kalm aan het werk is”, zegt Alain Maron, Brussels minister van Gezondheid.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.