Said, taxisteward Brussels Airport

Amerikaans reisverbod treft taxisector

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

De Amerikaanse president Trump heeft een inreisverbod van dertig dagen voor Europeanen ingesteld, dat zaterdagochtend Belgische tijd ingaat. Taxibedrijven die gespecialiseerd zijn in het luchthavenvervoer dreigen hierdoor nog meer klanten te verliezen.

Op Brussels Airport vernam TaxiPro erg veel bezorgde reacties van de taxichauffeurs. Sommigen lieten luidkeels hun frustratie over president Trump horen. Ze riepen bepaalde woorden die niet voor publicatie vatbaar zijn. De frustratie zit diep. Nadat het coronavirus al genadeloos toesloeg, doet president Trump er nu  een schepje bovenop door het luchtverkeer nog meer te treffen, en dus ook de taxisector.

Said werkt als taxisteward op Brussels Airport. Hij houdt als opzichter een oogje in het zeil. En daarnaast rijdt hij ook zelf als taxichauffeur, namelijk voor Unitax. Hij kent het taxileven op de luchthaven op door en door. Volgens Said is Amerika een enorm belangrijke bestemming voor het luchthavenvervoer. “Vooral het zakenvervoer is voor ons belangrijk. Dan denk ik maar aan alle mensen die voor het Europees Parlement en de Europese Commissie moeten werken. We werken vooral met businessklanten. Het is erg rustig op de luchthaven. Sinds vanmorgen 5 uur had ik maar één rit.  Het is de eerste keer in vijftien jaar dat we dergelijke situatie zien.”

Jobs gaan sneuvelen

Taxibedrijf Kelly uit Haaltert, dat gespecialiseerd is in luchthavenvervoer, rijdt regelmatig naar Brussels Airport. Ook donderdag moest ze een klant afzetten, die toevallig naar de VS moest. “De vluchten naar de VS zijn toch wel belangrijk voor ons. Daarvoor moeten we zeer vaak naar de luchthaven van Zaventem rijden. Vooral voor ons zakenvervoer is deze bestemming belangrijk. Particulieren brengen we iets minder.”

Volgens Kelly gaat de maatregel van Trump de sector van luchthavenvervoer nog meer treffen. “De afgelopen weken moesten we al veel minder klanten naar de luchthaven brengen, en nu komt dit er nog eens bij. Ons omzetverlies gaat oplopen tot in de duizenden euro’s. Ik denk dat er veel jobs zullen sneuvelen in onze sector. We hebben al veel verlies geleden. Dus dit gaat de situatie veel verergeren. We hopen echt dat onze overheid ons genoeg kan steunen om deze moeilijke situatie over te geraken.”

Moeilijk

Ook Airport service David uit Schelle ziet in de toekomst problemen. “Dit is natuurlijk niet goed voor onze sector. Vele taxibedrijven, gespecialiseerd in luchthavenvervoer gaan het heel moeilijk krijgen. Wij hebben nog het geluk dat we niet zo veel klanten hebben met de Verenigde Staten als bestemming, maar voor andere taxibedrijven is dat wel zo.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.