Mensen gingen vanmorgen nog snel voedsel hamsteren

Openbaar leven stopt, taxivervoer valt verder stil

Beeld gemaakt door Promedia / Matthias Vanheerentals

Het openbaar leven wordt vanaf woensdagmiddag lamgelegd. En vanaf zaterdag schrapt Brussels Airlines alle vluchten voor de komende weken. Voor de taxisector, die al veel te verwerken, kreeg, is dit alles weer een serieuze domper.

De Nationale Veiligheidsraad maakte zopas bikkelharde cijfers bekend. Door het coronavirus zijn er vier nieuwe sterfgevallen in België. Er zijn momenteel maar liefst 496 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 135 meer dan gisteren. Honderd daarvan liggen op intensieve zorgen; 21 meer dan gisteren. 66 mensen moeten worden beademd. Reden genoeg voor premier Sophie Wilmès om het openbaar leven vanaf woensdagmiddag zo goed als plat te leggen. Alle niet-essentiële zaken zullen sluiten. Enkel supermarkten, apotheken en krantenwinkels blijven open.

De nieuwe regels blijven van kracht tot en met 5 april. Burgers moeten thuisblijven en contact met de buitenwereld maximaal vermijden. Uitstappen naar de natuur kunnen wel. De parkings van natuurgebieden zijn overvol, zo meldt Natuur en Bos. Bedrijven moeten de regels van sociale afstand respecteren. De eerste overtreding levert een fikse boete op. De tweede overtreding zorgt ervoor dat het bedrijf gesloten wordt. Naar aanleiding van de maatregelen waren er vanmorgen weer ellelange wachtrijen aan supermarkten te zien. Hamsteren is niet nodig, zo wordt benadrukt. Er is voldoende voorraad.

Brussels Airlines schrapt vluchten

Gezien de buitengewone omstandigheden veroorzaakt door de wereldwijde coronavirus-crisis heeft Brussels Airlines besloten om haar vluchtactiviteiten tijdelijk op te schorten vanaf zaterdag 21 maart 2020 tot 20 april. Tussen nu en dan zullen de vluchtactiviteiten van Brussels Airlines worden teruggeschroefd om passagiers en bemanningen naar huis te brengen. De beslissing van Brussels Airlines om al haar vluchten tijdelijk op te schorten is ook genomen naar aanleiding van de maatregelen die door verschillende autoriteiten zijn opgelegd, zoals het negatieve reisadvies van de Belgische autoriteiten, dat Brussels Airlines volledig begrijpt, en het toenemende aantal nationale autoriteiten in Europa en daarbuiten die geen vluchten naar hun luchthavens toestaan.

Situatie overbruggen

Dat belooft nog meer zwarte sneeuw voor het luchthavenvervoer. “Enorm veel vluchten zijn nu al geschrapt,” klinkt het bij Luchthavenvervoer Bart uit Buggenhout. “Het inkomen is helemaal teruggevallen op 0 euro. Voor ons is het rampzalig. Ook de komst van het nieuwe taxidecreet doet er natuurlijk geen goed aan. We zijn nu met onze banken aan het bekijken hoe we deze situatie kunnen overbruggen. Er komen wel vrijstellingen of vermindering van sociale bijdragen. Dat is doenbaar. We zullen btw later kunnen betalen, zonder kosten. De vaste kosten, zoals de leasing en de verzekering, blijven wel lopen. Het enige wat we kunnen doen is onze nummerplaat laten schrappen. Maar een nieuwe vergunning aanvragen duurt weer lang.”

Ook bij luchthavenvervoer Ciao-Ciao uit Gistel zien ze donkere wolken. “Alle vluchten worden geannuleerd”, zegt Alexandra, die de zaak samen met haar man runt. “Ik vrees dat deze moeilijke periode veel langer zal duren. Mensen durven precies niet meer vertrekken. Ik vrees dat het weer maanden zal duren eer mensen op reis kunnen gaan. Op de luchthaven van Oostende zijn er al veel vluchten geschrapt tot 7 mei. Hopelijk komen er ook steunende maatregelen voor het luchthavenvervoer, en niet enkel voor horeca. De overheid zou onze sociale bijdragen en RSZ kunnen kwijtschelden. Maar dat is maar een deel van de oplossing. We hebben nog veel andere kosten, zoals de verzekering. Hopelijk kunnen die kosten tijdelijk geschrapt worden. We rijden immers in dure businesswagens.”

Minder openbaar vervoer

Handig voor taximaatschappijen om weten is dat het openbaar vervoer van de MIVB en de Lijn met ingang van woensdag in capaciteit vermindert. Misschien doet dat de vraag naar klassieke taxi’s weer wat toenemen. De openbaar vervoerbedrijven spelen hiermee in op het feit dat er veel minder reizigers zijn, maar er zijn ook veel medewerkers ziek. Eerder schrapte de NMBS ook al 100 piekuurtreinen, vooral dan door de daling van het aantal reizigers.

Minister van Economie Nathalie Muylle neemt alvast maatregelen om de reissector en evenementensector te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Als deze sectoren weer heropleven, zal dat wellicht ook een positief effect op de taxisector hebben. “De coronacrisis heeft een grote impact op de reissector en de evenementensector”, zegt Nathalie Muylle. “We nemen economische maatregelen om de sectoren doorheen deze moeilijke periode te loodsen. Wanneer een pakketreis geannuleerd wordt, kunnen organisatoren hun klanten een voucher geven voor het volledige bedrag, in plaats van een terugbetaling. De voucher moet minstens een jaar geldig zijn.

“Organisatoren van evenementen kunnen evenementen naar een latere datum verplaatsen en moeten een klant pas terugbetalen als hij kan aantonen dat hij op de nieuwe datum echt niet kan. Het zijn uitzonderlijke maatregelen die moeten verhinderen dan veel ondernemingen over kop gaan en dat de toekomstige dienstverlening tegenover consumenten in het gedrang komt. Ik kan niet genoeg benadrukken dat deze maatregelen ook in het belang zijn van de consument.”

Extra steun

Woensdagochtend maakte minister Muylle nog nieuws bekend. Werknemers die in het systeem van tijdelijke werkloosheid terecht komen, zullen onmiddellijk een forfait van 1.450 euro krijgen. “We zitten momenteel aan 400.000 personen voor tijdelijke werkloosheid en we mogen door de recente maatregelen een immense stijging van het aantal aanvragen verwachten. Door iedereen die in het systeem terecht komt een forfait onmiddellijk van 1.450 euro per maand te geven, willen we de koopkracht van de mensen zo veel mogelijk vrijwaren. Mensen moeten hun facturen voor gas, elektriciteit en dergelijke kunnen betalen, maar ook hun dagelijkse kosten.”

De Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) krijgt zeer veel aanvragen binnen voor tijdelijke werkloosheid. Veel mensen zitten voor het eerst in het systeem en voor hen moet telkens een nieuw dossier worden aangemaakt. Dit vraagt tijd en om te vermijden dat mensen op eind van de maand niet kunnen betaald worden omdat hun dossier niet volledig rond is werken we met dit forfait. Sommige zullen wel het volledig bedrag uitbetaald krijgen omdat ze in het systeem al zitten maar voor alle andere wordt dus gewerkt met forfait en nadien krijgt men het saldo. Ter vergelijking: bij de financiële crisis in 2009 was op het piekmoment maar sprake van 100.000 personen in tijdelijke werkloosheid, nu al van 400.000 mensen.”

Uitkeringen opgetrokken

De maatregel van tijdelijke werkloosheid is de belangrijkste anti-crisismaatregel die de overheid kan nemen. Het vermijdt dat vele bedrijven in faillissement gaan en de jobs aan de bedrijven verbonden blijven. Tegelijkertijd wordt het inkomensverlies voor de getroffen werknemers op die manier beperkt. Eerder besliste minister Muylle al om de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid op te trekken van 65 procent naar 70 procent van het geplafonneerde loon en het onderscheidt tussen economische werklosheid en werkloosheid overmacht in elkaar te laten overgaan zodat de dossiers voor de bedrijven een vlugge afhandeling kunnen hebben.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.