Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

Taxi’s voorlopig niet welkom in keuringscentra

Daklicht. Foto: Brussel Mobiliteit

De keuringsstations gaan vandaag weer open in het kader van het noodplan. Maar taxi’s kunnen er voorlopig niet terecht omdat de termijn van hun huidige keuring met vier maanden is verlengd. 

Vanaf vandaag treedt het noodplan in werking. Gezien de situatie en de achterstand communiceerde de Vlaamse mobiliteitsminister Lydia Peeters vorige week vrijdag al dat de autokeuringscentra vanaf vandaag toegankelijk zullen zijn voor de bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuringen. Maar pech voor taxivoertuigen. Die kunnen er niet terecht. Dat bevestigt Raph Verbruggen, directeur van keuringscentrakoepel GOCA, aan TaxiPro.

“Taxi’s vallen onder de regeling dat er een verlening is van de termijn voor de keuring met vier maanden. Deze verlenging is van toepassing op alle voertuigen die een keuring moeten ondergaan tussen 13 maart en de einddatum van de noodmaatregelen. Stel dat de noodmaatregelen eindigen op pakweg 15 mei, maar je keuringsbewijs is maar geldig tot 4 mei, dan mag je daar gewoon 4 maanden bijtellen. En dan kom je op 4 september uit. Taxi’s moeten dus niet naar onze keuringen komen, want ze kunnen gewoon blijven rijden.”

Impact logistieke sector

GOCA besliste éénzijdig om de keuringscentra vanaf 18 maart te sluiten. Hierdoor konden wagens en vrachtwagens niet meer gekeurd worden en was er geen keuring voor verkoop. Op een aantal weken tijd zou de impact van deze beslissing aanzienlijk zijn. Wekelijks worden er namelijk 1.784 zware voertuigen en 3.686 aanhangwagens en opleggers gecontroleerd. Deze dreigden nu zonder keuring te vallen en konden zodoende niet meer ingezet worden voor transport.

“Het sluiten van de keuringscentra zou een forse impact hebben op de transportsector”, zegt minister Lydia Peeters. “Terwijl het in deze periode noodzakelijk is dat onze logistiek overeind blijft om iedereen te bevoorraden van de nodige voeding, levensmiddelen, brandstof maar ook van medicatie en medisch materiaal.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

1 reactie op “Taxi’s voorlopig niet welkom in keuringscentra”

Ronny Brants|25.03.20|13:32

allemaal goed en wel, maar taxi’s moeten wel verder rijden. geld dit ook voor administatieve keuring?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.