ceremonievervoer

Ceremonieel vervoer wil weten of huwelijken kunnen doorgaan

beeld Ceremonieel Vervoer. beeld gekregen van het Feestbureau, Maarten Koppen.

Voor het ceremonieel vervoer wordt vrijdag een belangrijke dag. Dan zal de Nationale Veiligheidsraad meer duidelijkheid geven voor koppels met trouwplannen en andere massa-evenementen. Dat bevestigt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Vormsels en communies zijn al uitgesteld tot het najaar. En vrijdag moet er dan eindelijk ook een beslissing komen wat er nu met de trouwfeesten moet gebeuren. De huwelijkssector trok al meermaals aan de alarmbel. Veel koppels met trouwplannen weten nog steeds niet of hun feest na 3 mei kan doorgaan. Of dat het misschien maar beter helemaal uitgesteld kan worden naar het najaar of naar 2021. De situatie zorgt voor veel onzekerheid bij uitbaters van feestzalen, cateraars en ceremonieel vervoer.

Veel ceremonievervoerders hopen dat trouwpartijen deze zomer toch kunnen doorgaan, maar met de nodige richtlijnen. “Er staan deze zomer heel wat trouwpartijen gepland die dus nog steeds doorgaan”, zegt Maarten Koppen van het Feestburo in Sint-Niklaas. “We hopen dat de trouwen in de zomer zeker kunnen doorgaan, mits wat richtlijnen. Dan denk ik aan de nodige social distancing en mondmaskers. Iedereen is natuurlijk voorzichtig. We hebben wel al mensen gehad die hun trouw naar september hebben uitgesteld. Mensen kunnen altijd kosteloos omboeken naar een latere datum.”

Vraag naar duidelijkheid

Veel ceremonievervoerders snakken naar duidelijkheid, zoals Tinneke Depoorter van ceremonie Depoorter uit Jabbeke. “We zitten met veel vragen. Welke feesten zijn mogelijk en welke niet? Met hoeveel personen en vanaf wanneer? We moeten realistisch zijn naar de gezondheid van onze klanten. Trouwfeesten halen immers veel generaties door elkaar. Het is niet realistisch dat het kan doorgaan. Ik vrees dat er geen evenementen met honderden mensen zullen kunnen doorgaan. Ik wil het ook niet op mijn geweten hebben dat er mensen door onze feesten ziek worden. Ik verkies het huwelijk in beperkte kring te laten doorgaan en op een later moment een feest te organiseren. Dat kan ook mooi en heel warm zijn.”

Ook Ken De Wever van y-drive.be, die aan ceremonievervoer doet, vraagt duidelijkheid. “Nu zijn de grote evenementen al geannuleerd tot 31 augustus. Dus we begrijpen dat wellicht ook grote trouwfeesten zullen geannuleerd worden. Ik vermoed dat grote trouwfeesten niet kunnen doorgaan. Ik hoop dat kleine trouwfeesten eventueel wel nog kunnen georganiseerd worden. We denken dat het uiteindelijk alles wel terug op gang zal komen. Alles zal ervan afhangen hoe de curve van het virus verder evolueert. De voorspellingen zijn dat alles pas vanaf 2021 weer normaal zal zijn. Het is belangrijk dat er vooruitzichten zijn.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.