Taxi MM Maasmechelen

Versoepeling coronaregels maakt kleine opleving taxisector mogelijk

Taxi MM Maasmechelen / beeld gegeven door taxi MM Maasmechelen

De coronaregels zijn versoepeld. Sinds zondag is familiebezoek weer mogelijk. En maandag zijn de winkels weer opengegaan. De taxisector verwacht een beperkte heropleving. Het wachten is echter vooral op de opening van de horeca op 8 juni

Vanaf zondag 10 mei – op Moederdag – mogen mensen weer bezoek thuis ontvangen. Het gaat wel maar om vier ‘vaste’ bezoekers, dus hooguit steeds dezelfde vier mensen. Bij meer bezoekers kun je namelijk potentieel meerdere mensen besmetten. De kleinkinderen mogen weer op bezoek bij de grootouders.

Maandag openen ook weer de winkels. Aangezien de capaciteit per voertuig van bijvoorbeeld De Lijn en de MIVB beperkt blijft, hopen veel taxichauffeurs dat mensen al eens een taxi zullen nemen. “Ik verwacht zeker dat mensen met te zware tassen of personeelsleden van winkels een taxi gaan nemen”, zegt Joeri Cools, een Gentse taxichauffeur. “Er zijn al klanten naar ons gekomen omdat een bus is doorgereden.”

Wachten op opening horeca

Taxi MM Limburg uit Maasmechelen heeft er goede hoop op. “Het feit dat familiebezoeken zondag weer mogelijk zijn, gaat zeker iets veranderen”, zegt Hratchja Ter-Ghazaryan. “We vragen wel altijd of de mensen tot hetzelfde gezin behoren. Het shoppingcentrum Maasmechelen Village zal weer open zijn vanaf maandag, wat ons meer werk zal opleveren. Een klant zei me alvast dat hij liever een taxi neemt dan een bus, door heel de coronacrisis.” MM Taxi denkt sowieso aan de veiligheid. Wie reserveert krijgt een gratis mondmasker en een handschoen.

Bij taxi Jenny in Leuven hopen ze ook op meer werk. “Alles gaat terug in zijn gang gaan, maar het blijft wel beperkt”, zegt Matthias Liekens. “De familiebezoeken zullen beperkt zijn. Het shoppen zal functioneel zijn. Taxishoppen zal er dus niet inzitten. Mensen die toch onze taxi nemen, moeten beseffen dat we na elke rit alles desinfecteren. Op het openbaar vervoer, zoals bij De Lijn, zal dit gezien het vele volk wellicht minder gebeuren dan bij ons. De vraag naar taxi’s zal wel toenemen naar de avond- en nachtshiften. Ook het privé-vervoer zien we toenemen. Maar zolang de luchthavens en de horeca niet openen, blijven we op onze honger zitten.”

Social distancing blijft op openbaar vervoer

Sinds 4 mei rijden de bussen van De Lijn opnieuw volgens de normale dienstverlening zoals op een schooldag. De richtlijnen over social distancing blijven wel van kracht. Er zijn geen staanplaatsen meer en mensen moeten geschrankt gaan zitten, zodat niet elke zitplaats wordt ingenomen. De vervoersmaatschappij verwacht niet dat er maandag capaciteitsproblemen zullen zijn.

Bij de MIVB geldt geen beperking meer op het aantal toegelaten passagiers aan boord van een voertuig. Aangezien de capaciteit per voertuig beperkt blijft, drijft de MIVB het vervoersaanbod geleidelijk op naarmate de exitstrategie vordert. Vanaf 11 mei biedt de MIVB meer capaciteit aan. Reizigers moeten zich wel genoeg verspreiden en de social distancing respecteren. Mondmaskers zijn op het openbaar vervoer verplicht.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.