Luchthaven Brussels Airport

Taxivervoer luchthavens komt nog niet op gang

Brussels Airport. Foto: Promedia / Matthias Vanheerentals

De heropening van de luchthavens heeft voorlopig nog niet tot een grote stijging geleid van boekingen bij luchthaventaxi’s. De ontgoocheling is groot. “Nog even en we mogen de boeken dicht doen.” 

“Voor de maand juli heb ik maar vier bestellingen staan,” zegt Erwin Deldime van Airwin uit Tienen. “ We hebben nu vooral mensen van buitenlandse origine die hun familie gaan bezoeken. Maar ook mensen die al vier maanden vastzitten in het buitenland en terugkeren. We hebben nog geen enkele bestelling van mensen die op vakantie gaan. Zolang onze zeven werknemers op technische werkloosheid blijven staan, is er geen probleem. Ik ga ervan uit dat ze er wel mee rekening mee gaan houden, gezien VVB volledig verbonden is met de luchthaven. Als er geen hulp komt, dreigen er nog meer vervoersbedrijven failliet te gaan. In Tienen alleen al zijn er recent drie maatschappijen ten onder gegaan en bij alle andere staat het water aan de lippen.”

Tienen moet betaalde belasting terugbetalen

Deldime hoopt dat de stad Tienen de taxi’s steunt. Ook de belasting voor taxi’s werd voor 2020 reeds betaald. “We zouden graag hebben dat ze deze volledig of gedeeltelijk terugbetalen. Nog een voorstel is om een gedeelte van de betaalde taxivergunningen terug te betalen. De wagens staan al een derde van het jaar stil. Er moet iets gebeuren. Tijdens de zomer zijn we afhankelijk van de evenementen en die liggen allemaal plat,” zegt het Tiens taxibedrijf. Dat merkt intussen dat de politiecontroles toenemen. “In 50 procent van de ritten heb ik controle gekregen van de politie om te kijken of we wel een contract bij hadden en of de vergunning en verzekering wel in orde was. We zijn 25 jaar bezig. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Vooralsnog leidde dat tot slechts één boete. “Ik had mijn VVB-voertuig eens op de openbare weg gezet bij een bedrijf dat onze wagen zou uitrusten met plexiglas. Maar VVB-voertuigen mag je niet op de openbare weg laten staan. De politie heeft me al laten weten dat het dossier al wordt doorgestuurd naar het parket. Een boete kan oplopen tot 350 euro. Dat is het toppunt van alles. Langs de ene kant moeten we onze voertuigen coronaproef maken en langs de andere kant worden we overal beboet. Het is precies dat ze onze sector nog eens extra viseren, alhoewel dat wij met het water aan de lippen staan. De sector kreunt.”

Weinig hoopvolle signalen

In de andere regio’s is het huilen met de pet op. DS Personenvervoer in de Kempen ziet geen verbetering en vreest weldra te moeten stoppen, als er geen verbetering is. Bij MM Taxi in Maasmechelen is de situatie verre van rooskleurig. “We zien geen effect”, zegt Hratchja Ter-Ghazaryan. Ook bij luchthavenvervoer RSS in Roeselare zijn ze droevig. “We hebben nog een boeking gekregen voor de TGV in Rijsel. Dit jaar wordt het niets meer. De mensen kijken de kat uit de boom. We hebben qua premies nergens recht op, aangezien we het in bijberoep doen.”

Eddy Vandekerckhove van Prestige luchthavenvervoer in Bredene ziet wel een positieve trend. “Er is een verbetering. Voor de zomer wordt het minimaal, voor het najaar hebben we wel al boekingen. Ik denk dat we in het najaar wel op kruissnelheid gaan komen. We hebben al een paar boekingen, maar daarmee kunnen we het niet redden.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

1 reactie op “Taxivervoer luchthavens komt nog niet op gang”

Dimitri Lysen|17.06.20|22:00

Tot nu toe geen enkele boeking voor de rest van het jaar.
Wij zijn gespecialiseerd in vervoer van en naar de luchthavens en hotels voor de internationale bedrijven hier in de streek en dat ligt helemaal stil.
Sinds 13 maart heb ik juist geteld 5 ritten uitgevoerd.
Eigenlijk onhoudbaar, maar door de chauffeurs op werkloosheid wegens overmacht nog uit te houden voorlopig. Ik ben wel al 30 jaar bezig in deze sector ik heb wel een buffer maar voor jonge bedrijven moet dit een nachtmerrie zijn!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.