Daklicht. Foto: ProMedia

Taxi- en autocarbedrijven krijgen solidariteitsbijdrage van Sabam

Daklicht. Foto: ProMedia

Hoewel de cultuursector zelf enorm zwaar getroffen wordt door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, willen de auteurs, componisten en uitgevers van Sabam zich solidair opstellen met andere getroffen sectoren. Bedrijven uit de autocar- en taxisector kunnen een solidariteitsbijdrage ter waarde van één maand auteursrechten aanvragen via Unisono tot en met 31 augustus. 

Met deze maatregel wil Sabam de taxi- en autocarsector steunen die door het verbod op niet-essentiële reizen en verplaatsingen hun activiteiten tijdelijk moesten staken. Deze regeling geldt ook voor de horecasector. Daarom sloot Sabam een akkoord met de horecafederaties van Vlaanderen, Brussel en Wallonië en de unies van zelfstandige ondernemers Unizo en UCM.

Volgens Sabam is de solidariteit nodig. “Door de coronacrisis hebben we uit solidariteit akkoorden gesloten met de beroepsfederaties van andere zwaar getroffen sectoren, zoals handelszaken en de cafés & restaurants”, zegt Kevin Vandevelde, conversation manager bij Sabam. “De autobussen en taxi’s vallen daar ook onder. De solidariteitsbijdrage ter waarde van één maand auteursrechten wordt gefinancierd met de rechten van auteurs, componisten en uitgevers.”

GTL vindt compensatie niet genoeg

Per eerste kwartaal moet er normaal 41,05 euro per taxivoertuig betaald worden, plus 6 procent BTW. Pierre Steenberghen van GTL stelt zich toch vragen. “Veel voertuigen stonden drie maanden stil én toch wordt er maar één maand terugbetaling gegeven. We vinden dat niet genoeg. Je moet die Sabam-kost niet onderschatten. Sommige taxi’s die veel voertuigen hebben, zitten aan 9.000 euro kosten.”

Kevin Vandevelde heeft wel een antwoord op de kritiek van GTL. “Het woord zegt het zelf: het is een solidariteitsbijdrage. Ook auteurs, componisten en uitgevers worden zwaar getroffen. Vele van hen kunnen tot op de dag van vandaag hun activiteiten niet uitvoeren. Zo zullen er bijvoorbeeld geen festivals of grote evenementen plaatvinden deze zomer. Hierdoor verliezen ook zij een groot deel van hun inkomsten. De volledige culturele sector wordt financieel zwaar getroffen door de coronacrisis.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.