Strand Blankenberge. Foto: iStock / Thierry Hebbelinck

Taxibedrijven aan kust leven van dag tot dag

Strand Blankenberge. Foto: iStock / Thierry Hebbelinck (onbeperkt gebruik)

Veel taxibedrijven aan de kust zijn overgeleverd aan de grillen van de politiek. Afgelopen weekend werden er wegens gevreesde drukte niet meer maar juist minder treinen naar de kust ingezet. “Minder toeristen betekent minder klanten”, aldus een medeweker van Taxi Kust uit Blankenberge.

Blankenberge was vorige zaterdag het toneel van een grote vechtpartij, waarop de politiek besloot de toegang naar de kunstplaats te stremmen. “We hadden de dag na de vechtpartij bijna geen ritten uit te voeren”, vertelt de medewerker van Taxi Kust. Over het komende weekend, wanneer andermaal stranddrukte verwacht wordt en er minder treinen ingezet worden naar de kust, wil hij geen uitspraken doen. “Ik leef van dag tot dag. Door de coronacrisis weet je het niet meer. Feit is dat minder toeristen, minder ritten betekent.” Komend weekend is traditioneel het laatste toeristische topweekend aan de kust, daarna gaan ook veel vakantiegangers weer terug naar huis.

Vast cliënteel gaat niet op vakantie

Taxibond uit Oostende is minder afhankelijk van toeristen. “Toeristen genereren 15 procent van onze omzet, de rest komt van een vast cliënteel”, zegt Ivan Prodo, medeweker van het bedrijf. “Normaal vullen de toeristen de uitval van vaste klanten die in de zomer op vakantie gaan. Omdat velen deze zomer thuis blijven, hebben wij ook minder vast cliënteel verloren.”

Prodo, die al 35 jaar chauffeur is, zegt dat slechte seizoen van alle tijden zijn. “Gelijk na corona viel het werk grotendeels weg en heb ik 2,5 maand thuis gezeten. Sinds juni is de business weer bijgetrokken. Juli was een goede maand, terwijl augustus wel weer veel slechter uitpakt.” Taxibond, dat 25 zelfstandigen met eigen auto verenigt, werkt inmiddels weer op volle kracht. “Alle chauffeurs die eerst thuis zaten, zijn weer terug aan het werk.”

Taxi Kust zegt de gevolgen van corona en beperkende maatregelen meer te voelen. “Vroeger hadden we veel nachtritten van uitgaande mensen die we naar Knokke of andere plaatsen moeten vervoeren. Doordat de cafés nu op 01:00 uur dichtgaan, is deze business grotendeels weggevallen.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.