Geld. Foto: iStock / darkojow

Steunmaatregel zelfstandige taxichauffeurs toch verlengd

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Taxichauffeurs die door de coronacrisis hun inkomen zagen kelderen, kunnen dan toch langer gebruikmaken van het crisisoverbruggingsrecht. De steunmaatregel wordt verlengd tot het einde van het jaar.

De verlenging komt als een verassing voor de taxisector, omdat aanvankelijk door de overheid was gecommuniceerd dat het crisisoverbruggingsrecht na augustus alleen verlengd zou worden voor bedrijven die door overheidsmaatregelen verplicht de deuren moesten sluiten. Te denken valt dan aan de evenementen- en cultuursector en discotheken. Nu is duidelijk geworden dat ook zelfstandigen die afhankelijk zijn van deze sectoren tot het einde van dit jaar recht hebben op het steunpakket.

7.000 zelfstandig chauffeurs

Het crisisoverbruggingsrecht is een soort werkloosheidsuitkering van 1.291,69 euro per maand, of 1.614,10 euro voor zelfstandigen met personen ten laste, en moet zelfstandigen door de coronacrisis helpen. “Het overbruggingsrecht dient als sociaal vangnet en is erg belangrijk voor de taxisector”, vertelde GTL bij monde van directeur Pierre Steenberghen eerder aan TaxiPro. Het taxibestand in ons land telt volgens GTL ongeveer 14.000 chauffeurs. De helft hiervan is zelfstandig ondernemer, de rest is in loondienst.

Vertraging bij uitbetaling

Alhoewel de verlenging van het vervangingsinkomen welkom is voor zelfstandigen, lijken er behoorlijk wat problemen rondom de uitbetaling te bestaan. Een kwart van de aanvragers wacht op de uitbetaling van de uitkering, meldt de Waalse krant Le Soir. De vertraging zou te wijten zijn aan de wijziging van de toekenningsregels. Waar tot juni de regel gold dat er zo snel mogelijk moest worden uitbetaald, moet er nu aan meer protocollen voldaan. Hierdoor neemt het onderzoeken van de dossiers meer tijd in beslag.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.