Uber

Uberchauffeurs gaan demonstreren  in Brussel

Foto: Uber newsroom

Uberchauffeurs hebben een demonstratie aangekondigd voor vrijdag 2 oktober. Daarmee vragen ze aandacht voor hun onzekere positie. Het protest in Brussel vindt plaats op de derde procesdag tussen de Brusselse taxifederatie Febet en Uber.

Uber en Febet vechten dit najaar in een drietal rechtszaken om de positie van Uber in Brussel.  De Brusselse taxifederatie beschuldigt Uber van oneerlijke concurrentie en hoopt de rechters nu wel te kunnen overtuigen, nadat het vorig jaar nog in het ongelijk gesteld werd.

De aanhoudende juridische strijd brengt veel onzekerheid teweeg bij Uberchauffeurs, vertelt Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine (ABCL), de organisator van de demonstratie. “De positie van 2.000 gezinnen staat op het spel. We zullen met een paar honderd man komen om onze positie in de aandacht te brengen”, vertelt Redondo.

Autoloos protest

De demonstratie op 2 oktober, de derde dag in de rechtszaak, vindt plaats op het Poelaertplein in Brussel. Auto’s zijn niet toegestaan. “Daarvoor hebben we geen vergunning gekregen”, vertelt  Redondo. Door de precaire corona-situatie in de hoofdstad is ook het aantal protestanten beperkt, voegt hij eraan toe.

De woordvoerder van de limousine-associatie heeft alle vertrouwen in een goede  afloop van de rechtszaak. Volgens hem zijn er geen nieuwe argumenten sinds Uber in 2019 aan het langste eind trok. “Wij zijn niet het probleem van de mobiliteit in Brussel, wij zijn juist de oplossing”, stelt hij. Ook Uber zelf heeft alle vertrouwen in een goede afloop, vertelde het bedrijf eerder aan TaxiPro.

UberX geen taxidienst

De rechter van de Franstalige handelsrechtbank van Brussel oordeelde in januari 2019 nog dat UberX geen taxidienst is en mag blijven opereren in de hoofdstad. Hierop tekende Febet beroep aan. Deze stap was voor associatie van limousinevervoerders, waar Uberchauffeurs onder vallen, eerder dit jaar ook al aanleiding de straat op te gaan. Ruim 250 demonstranten vroegen aandacht voor hun positie. Bij het taxiplatform zijn naar schatting 2.000 chauffeurs in Brussel aangesloten.

Lees ook: Rechtszaak tussen taxifederatie en Uber van start

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.