Daklicht. Foto: ProMedia

GTL: corona-nachtklok telt niet voor taxichauffeurs

Daklicht. Foto: ProMedia

Een aantal Vlaamse chauffeurs werd de afgelopen dagen tijdens de nacht tegengehouden door de politie. Maar GTL bevestigt dat de nachtklok die overal in België van kracht is, niet voor de taxichauffeurs geldt.

Taxi- en VVB-chauffeurs mogen normaal werken tijdens de nachtklok. “Het zijn de passagiers die moeten kunnen aangeven op vraag van de politie of hun verplaatsing valt onder de uitzonderingen”, meldt taxifederatie GTL.

De branchevereniging ontving vorige week naar eigen zeggen berichten van leden uit Oostende en Turnhout die ‘s nacht door de politie tegengehouden werden omdat ze nog passagiers vervoerden. “Op andere plaatsen in het land waren er geen klachten daarover”, vult de organisatie aan.

Controleren klant mag niet

Navraag bij het departement van Mobiliteit en Openbare Werken wees uit dat chauffeurs zeker het recht hebben om te werken tijdens de avondklok. Taxiwerk valt onder de uitzondering van professionele verplaatsingen. Wel moet de chauffeur kunnen aantonen dat hij de rit uitvoert in het kader van individueel bezoldigd personenvervoer. Het mag dus niet om een privérit gaan.

GTL voegt eraan toe dat bestuurders niet verplicht zijn om de klant te controleren of diens verplaatsing onder de uitzonderingen valt. “Ze hebben deze bevoegdheid ook niet.”

Avondklok in heel België

Sinds deze maand is in België een avondklok van kracht, waarmee de overheid het aantal verplaatsingen wil beperken om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  In Vlaanderen geldt er een avondklok van 0.00 uur tot 05.00 uur. In Wallonië en Brussel mag je tussen 22.00 en 06.00 uur niet de straat op zonder geldige reden.

4 euro per uur

Wij berichtten eerder al over sterk teruggevallen taxi-activiteiten door de nieuwe coronamaatregelen. Taxibedrijf Elite Taxi uit Brussel geeft aan dat het momenteel nauwelijks passagiers te vervoeren heeft in de nacht. “U zult begrijpen dat als de bars, de restaurants gesloten zijn en de evenementen afgelast worden wij nauwelijks werk hebben. Er zijn nachten dat we met nul euro afsluiten”, aldus een woordvoerder van het bedrijf die vervolgt: “60 procent van de auto’s staat stil, veertig procent is de weg op, waarbij de chauffeurs zo’n 4 euro per uur verdienen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

2 reacties op “GTL: corona-nachtklok telt niet voor taxichauffeurs”

Ton van Dalfsen|22.12.20|17:22

Goedendag, Ik mag dus ook als nederlandse taxi een piloot afhalen bij vliegveld Liège om 05:30 voor een rit naar Schiphol?

Remus Ianus|01.01.21|17:13

Non ton van dalfsen , les belges il vont te mettre en prison directement 🤣🤣🤣

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.