Protest Taxi Verts

Taxichauffeurs bereiken akkoord met Taxi Verts

Foto: vakbond ACV

Taxichauffeurs die twee weken geleden actievoerden voor het kantoor van Taxi Verts in Brussel hebben een akkoord bereikt met de taxicentrale. De chauffeurs kunnen de samenwerking maandelijks opschorten om vervolgens een andere maand tegen dezelfde condities terug op te starten.

“Dat is een flexibele oplossing”, vertelt Martin Willems van United Freelancers, de divisie binnen vakbond ACV die voor zelfstandigen opkomt en in dit dossier de taxichauffeurs vertegenwoordigt. “Vroeger hadden chauffeurs wel de keus om te stoppen, maar waren ze niet zeker dat ze daarna weer terug aan het werk konden. Toen was stoppen een sprong in het duister.”

Protest

Een twintigtal chauffeurs voerde twee weken geleden actie voor het hoofdkantoor van Taxi Verts in Brussel. Door de grote terugval in taxiritten, wegens corona, eisten zij een korting op de maandelijkse toelage aan Taxi Verts, dat als taxicentrale opereert en chauffeurs van ritten voorziet. “Chauffeurs betalen maandelijks rond de 500 euro bijdrage”, vertelt Willems.

Aan de kortingseis van de chauffeurs is niet tegemoet gekomen door Taxi Verts, dat eerder aan TaxiPro liet weten dat zij te maken heeft met doorlopende kosten. Willems toch tevreden over het bereikte akkoord. “Er is nu flexibiliteit voor de chauffeurs. Ze kunnen de ene maand beslissen om niet voor Taxi Verts te werken en een beroep te doen op overheidssteun. De volgende maand kunnen ze als ze willen terug aan het werk.”

Minder chauffeurs, meer ritten

Een nevenwerking van de huidige oplossing is ook een toename van de recette, volgens Willems. “Als er door de flexibele constructie meer chauffeurs stoppen, dan blijven er meer ritten en dus meer inkomsten over voor de chauffeurs die blijven werken.”

Taxi Verts is het grootste taxibedrijf van Brussel. Er rijden zo’n 600 taxi’s voor het bedrijf dat zelf geen wagenpark heeft, maar opereert als een taxicentrale en binnengekomen opdrachten verdeelt onder de aangesloten chauffeurs. Van de 600 taxi’s bestaat volgens Martin Willems, van de vakbond ACV, de helft uit zelfstandige chauffeurs.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.