Daklichten

Steeds meer zelfstandige taxichauffeurs lid van vakbond

Foto: ProMedia

Meer en meer taxichauffeurs vinden hun weg naar United Freelancers, een afdeling van vakbond ACV die zich inzet voor zelfstandigen. UF ziet hierin een bevestiging van de trend van verzelfstandiging in de taxiwereld.

“Bij iedere collectieve actie krijgen we meer aanmeldingen van taxichauffeurs”, vertelt Martin Willems van United Freelancers. De vakbond voor zelfstandigen, die vorig jaar werd opgericht, telt zo’n duizend leden die zelfstandig in hoofdberoep zijn. Nog eens tienduizenden aangesloten leden zijn zelfstandigen in bijberoep. Willems: “Dat zijn bijvoorbeeld parttime werknemers van een warenhuis die bijklussen als taxichauffeur.” Zeven procent van de leden is actief als taxichauffeurs of koerier, voegt hij eraan toe.

Andere arbeidsconstructies

Volgens Willems is het oude vakbondsmodel deels achterhaald. “Traditioneel verdedigen vakbonden de belangen van loontrekkers, maar je ziet steeds meer arbeidsconstructies op zelfstandige basis. België loop in deze trend zelfs nog achter op Nederland.”

Ook en vooral in de taxisector zijn deze veranderende arbeidsconstructies actueel. De vakbondsman wijst op platforms zoals Uber en Heetch waar zich vaak zelfstandige chauffeurs aanmelden. “En je hebt natuurlijk ook de bedrijven die als taxicentrale opereren en zelf geen chauffeurs in dienst hebben. Ook zij werken met zelfstandige chauffeurs.”

Protestactie leidt tot nieuwe leden

Een voorbeeld van zo’n taxicentrale is Taxi Verts uit Brussel. Vorige maand organiseerde United Freelancers een protestactie voor het hoofdkantoor van het bedrijf. Bij de protestactie waren zo’n twintig chauffeurs betrokken die een korting op de maandelijkse toelage aan Taxi Verts eisten. Uiteindelijk werd een compromis gevonden.

“Na dergelijke tussenkomsten van United Freelancers zie je een opstoot in nieuwe ledenaanmeldingen”, zegt Willems. “Zelfstandige chauffeurs klagen over hun zwakke onderhandelingspositie. Door zich te verenigen kunnen zij beter een vuist maken.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.