Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

Taxisector herstelt pas als horeca deuren opent en evenementen weer mogen

Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

De komende weken worden stapsgewijs versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. De taxisector verwacht echter pas wezenlijk herstel als de avondklok wordt opgeheven, de horeca zijn deuren weer opent en evenementen doorgaan in plaats van geschrapt worden.

De versoepelingen die de Belgische regering heeft aangekondigd, moeten volgens minister-president Alexander de Croo “de zuurstof leveren om de coronamaatregelen vol te blijven houden.” Zo mogen vanaf deze week tien personen samenkomen in de buitenlucht. Voordien lag de buitenbubbel op maximaal vier personen.

Taxibedrijf V-Cab uit Zonhoven, dat actief is in luchthavenvervoer, rolstoelvervoer, taxivervoer en ook limousines op de parking heeft staan, voorspelt hierdoor geen wezenlijk herstel van de taximarkt. “Het zou pas verschil maken als de avondklok wordt opgeheven. Dan gaan mensen wat vaker bij elkaar op visite, drinken alcohol en bestellen wel eens een taxi”, aldus zaakvoerder Marc Vrancken.

De opheffing van de avondklok is echter niet opgenomen in het versoepelingspakket. Deze blijft tot nader order van kracht. Andere versoepelingen die deze week ingingen, zijn onder andere een uitbreiding van het aantal mensen dat begrafenisplechtigheden mag bijwonen. Dat maximum werd opgeschroefd van 15 naar 50.

Wachten op grote evenementen

Volgens de huidige planning mag er op 1 april weer gesport worden in de buitenlucht met tien personen. Ook mogen de pretparken de deuren weer openen en zijn ook buitenevenementen met maximaal vijftig personen weer toegestaan. Ook hier zullen taxibedrijven niet of nauwelijks de vruchten van plukken, aldus de bedrijven waar TaxiPro mee sprak.

Artikel gaat verder onder de foto

Het is een andere zaak als de evenementensector weer echt heropstart, aldus Vrancken. “Festivals en andere evenementen zijn bij ons belangrijke inkomstenbronnen. Tijdens Pukkelpop kunnen we in drie dagen een maandomzet draaien.” De taxiondernemer vertelt dat een handvol belangrijke voorjaarsevenementen in de regio al afgelast werd. Hij blijft hoop houden op Pukkelpop, dat in de tweede helft van augustus plaatsvindt.

Horeca goed voor 70 procent omzet

Voor V-Cab, dat momenteel op 15 procent van haar normale capaciteit draait en tien van de vijftien taxi’s aan de kant heeft staan, is het echte wachten op de heropening van de horeca. “De horeca is goed voor 70 procent van onze omzet”, geeft Vrancken aan. De heropening van cafés en restaurants is voorzien op1 mei, maar op het volgende coronaoverleg van 26 maart wordt deze timing wederom geëvalueerd. Tot nader order blijven ook de terrassen gesloten tot 1 mei.

Ook voor Taxi Paul uit Diepenbeek, dat drie taxi’s heeft, is het wachten tot de heropening van de horeca voor een serieuze opleving van het werk zorgt. Maar met een activiteitsgraad van 50 tot 60 procent heeft zaakvoerder Paul Willems volgens eigen zeggen momenteel niet te klagen. “De situatie is enorm verbeterd ten opzichte van het begin van het jaar. Mensen durven weer wat meer buiten te komen. Daarnaast hebben wij veel vaste opdrachten, zoals bijvoorbeeld belbusvervoer.”

Luchthavenchauffeur heeft nauwelijks werk

De ondernemer, die zegt tot op heden alle facturen te kunnen voldoen, is ondanks de draagbare situatie erg tevreden met de overheidssteun. “Ik heb een medewerker die ik destijds speciaal heb aangenomen voor het luchthavenvervoer. Deze chauffeur heeft maar sporadisch werk en het systeem van tijdelijke werkloosheid maakt het mogelijk dat hij betaald kan worden.”

Ook Taxi Paul heeft zijn diensten voor het vervoer naar het regionale vaccinatiecentrum aangeboden, maar tot op heden geen reactie ontvangen van de gemeente Diepenbeek. “Ik wil binnenkort eens bij de gemeente binnenspringen om te informeren naar de stand van zaken. Als ze ons in willen schakelen, moeten wij dat tijdig weten zodat we kunnen plannen.”

Paul Willems zaakvoerder van Taxi Paul

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.