Daklicht taxi (foto: Toyota)

Protest Brusselse taxifederatie niet gesteund door GTL

Foto: toyota

GTL haalt zijn handen af van de demonstratie die een van haar leden donderdag organiseerde in Brussel. Taxichauffeurs van de Brusselse federatie FeBet gingen de straat op in protest tegen de invoering van een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur over de hele stad.

Met het protest, waarbij volgens media een honderdtal taxiwagens betrokken waren, wilde FeBet haar ongenoegen uiten ten aanzien van de ingestelde begrenzing van de maximale snelheid op dertig kilometer per uur in Brussel. Deze maatregel werd enkele weken geleden geïntroduceerd.

De taxifederatie denk dat deze maatregel negatieve gevolgen zal hebben op de omzet van taxibedrijven die toch al ernstig getroffen zijn door de coronacrisis. Bovendien achten de leden de begrenzing voor het nachtverkeer niet logisch.

Verdeeldheid onder taxibedrijven

Toch zijn niet alle taxibedrijven unaniem gekant tegen de Brusselse maatregel. Zo betwijfelt de Brusselse taxifederatie BHT, dat zich twee jaar geleden afsplitste van FeBet, of de begrenzing van de maximum snelheid wel gevolgen zal hebben op het taxiwerk. “Effectief bestond er in grote delen van Brussel al jaren een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur”, vertelde Sam Bouchal van de Brusselse taxifederatie BTF eerder aan TaxiPro.

Ook GTL ondersteunt het protest niet en geeft de voorkeur aan een dialoog met de overheid. De taxifederatie hoopt dan ook de komende maanden betrokken te worden bij de vormgeving van een nieuwe taxidecreet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar Vlaams voorbeeld.

Een aanpassing van de huidige taxiregels heeft prioriteit volgens de taxifederatie, die samenspel tussen VVB-bedrijven en taxibedrijven in Brussel vergelijkt met een jungle. “Het is daarom nu niet het moment om de straat op te gaan tegen de invoering van een dertig kilometerzone. Er zijn belangrijkere zaken”, stelt GTL.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.