Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Brusselse taxifederatie dreigt met staking

Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

De Brusselse taxifederatie Febet dreigt met een staking, naar aanleiding van de begrenzing van de maximumsnelheid op 30 kilometer per uur. Daarmee geeft het een ander signaal dan collega-taxifederatie FBT uit Brussel. Die gaf eerder in TaxiPro aan weinig gevolgen voor de vraag te verwachten van de nieuwe wet. 

Voor de Brusselse taxifederatie Febet is de begrenzing van de maximumsnelheid in Brussel op 30 kilometer per uur de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. In het Brusselse medium Buzz laat het weten dat een demonstratie overwogen wordt. Het deelt geen verdere details mee over de planning.

Volgens Febet veroorzaakt de ‘zone 30’ een sterke vertraging van hun commerciële snelheid, “die al onder druk staat door Covid en Uber”. De onvrede van de belangenvertegenwoordiger over deze maatregel komt bovenop verschillende andere klachten. Zo vindt Febet de belastingen voor taxi’s te hoog. Daarnaast zegt het sinds 2019 te wedijveren voor taxihervormingen in de hoofdstad.

Dialoog in plaats van protest

De Brusselse taxisector staat in het middelpunt van de aandacht sinds consultancybureau Deloitte in een rapport in december vorig jaar de misstanden in de sector aankaartte. Chauffeurs zouden te weinig betaald krijgen, lange dagen moeten werken en het economische taximodel zou niet langer houdbaar zijn.

De Brusselse Taxifederatie (BTF), die twee jaar geleden afsplitste van Febet, staat lijnrecht tegenover Febet en verkiest de dialoog. Volgens BTF hebben de gevolgen van de verlaging van de maximumsnelheid in Brussel vermoedelijk geen invloed op het taxiwerk. “Effectief bestond er in grote delen van Brussel al jaren een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur”, vertelde Sam Bouchal van de Brusselse taxifederatie BTF aan TaxiPro.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.