LTM

Leuven schrapt voor tweede keer taxibelasting

Foto: LTM

De gemeenteraad van de stad Leuven heeft voor het tweede jaar op rij besloten dat taxibedrijven vrijgesteld worden van standplaatsbelasting. De taxisector reageert tevreden, zeker naar de gepeperde rekening over 2019 die het in het voorjaar vorig jaar te verwerken kreeg.

“Wij dringen al sinds maart vorig jaar aan op een vrijstelling van de standplaatsbelasting”, vertelt Koen Vander Elstraeten, zaakvoerder van Leuvense Taxi Maatschappij (LTM). Door corona is er amper activiteit aan het station, waardoor taxistandplaatsbelasting volgens hem niet fair zou zijn. Daarnaast wijst hij op het feit dat deze belasting in Brussel al afgeschaft is sinds de komst van Uber. “Maar in Leuven moeten wij deze belasting wel betalen en dit is niet correct, want hier is Uber ook actief en zij betalen niets.”

Veel aandringen en faillissement

De eigenaar van Leuvens grootste taxibedrijf vertelt hoe de taxisector sinds maart vorig jaar ijvert de belasting te schrappen. “Uiteindelijk is de stad na veel aandringen en een faillissement van Taxi Axi toch akkoord gegaan om  ons deze vrijstelling toch te gunnen.” Na eerdere schrapping van de belasting kwam recent dus het besluit dat ook dit jaar geen belastingaanslag verwacht hoeft te worden.

De standplaatsbelasting in Leuven bedraagt 350 euro per voertuig en 250 euro in geval van een milieuvriendelijke auto. Daarnaast is er een bedrag gemoeid met de machtiging standplaatstaxi van 100 euro. De factuur wordt altijd over het voorgaande jaar opgemaakt en het bedrijf kreeg in maart 2020 – in volle coronacrisis – een gepeperde rekening van 13.500 euro voorgeschoteld voor het jaar eerder.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.