Abdijbier Bavo

Gentse taxichauffeur brouwt abdijbier voor armoedebestrijding

Foto: Joeri Cools

De Gentse taxichauffeur Joeri Cools is gestart met de productie van een blond abdijbier onder de naam Bavo. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar armoedebestrijding. Cools hernoemde zijn taxibedrijf naar het biermerk, zodat hij binnenkort met bestickering op de auto reclame kan maken.

De taxiondernemer ontwikkelde al eerder enkele bieren zoals bijvoorbeeld een glutenvrij bier, maar nu is hij op een oud recept gestuit dat hij nieuw leven gaat inblazen. Het gaat om een blond abdijbier dat in de middeleeuwen werd gebrouwen door de Sint Baafsabdij in Gent.

Nadat de abdij met de productie gestopt was in de late middeleeuwen, is het recept in de archieven van de universiteit van Gent bewaard gebleven. “Aanvankelijk was het bier alleen voor consumptie in de abdij, maar ging men ook buiten de muren verkopen. De inkomsten werden gebruikt om armoede te kunnen bestrijden.”

Ervaring met armoede

Ook deze traditie wil Cools, die het bier samen met zijn zoon Lauren op de markt brengt, nieuw leven inblazen. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de organisaties Pirlewiet, dat vakanties organiseert voor jongeren in armoede. Ook gaat er geld naar Uilenspel, dat in gratis huiswerkbegeleiding voorziet voor kansarme kinderen.

“Een op de vijf gezinnen groeit op in armoede en ik weet uit ervaring hoe dat is”, verklaart Cools de keuze voor de goede doelen. De taxichauffeur groeide zelf arm op en werd regelmatig mishandeld. In 2016 vertrouwde hij zijn herinneringen toe aan papier met de uitgave van het boek ‘Ooit wordt het beter’.

Deze moeilijke jeugd helpt Cools volgens eigen zeggen bij het taxiwerk. “Ik moest vroeger handig laveren om geen ruzie te krijgen met mijn ouders die ook vaak naar de fles grepen. Deze psychologische behendigheid komt ook bij het taxiwerk regelmatig van pas.”

Naamsverandering taxibedrijf maakt reclame mogelijk

Cools heeft de naam van zijn taxibedrijf veranderd naar Iedereen Bavo BV, waardoor hij dadelijk reclame voor taxi (en biermerk) mag voeren op de auto. Deze bestickering van de auto staat op de planning voor over twee maanden als hij zijn huidige wagen inruilt voor een nieuwe hybride Ford New Kuga.

Het abdijbier, dat op ambachtelijke wijze volgens het eeuwenoude recept gebrouwen wordt, is vanaf 8 mei verkrijgbaar op de Gentse terrasjes.

Lees ook: Gentse taxichauffeur brengt glutenvrij bier op de markt

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.