Uberprotest

Nog geen taxiplan in Brussel, ongeruste Uber-chauffeurs de straat op

Foto: Fernando Redondo

Er is nog steeds geen informatie over het nieuwe Brusselse taxiplan dat voor het zomerreces gepresenteerd had moeten worden. Uber-chauffeurs, die in onzekerheid zeggen te leven, maken zich ernstige zorgen en gaan donderdag andermaal de straat op.

Het protest van de Uber-chauffeurs is gepland voor deze ochtend en vindt plaats voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, waar de ministerraad donderdag bijeenkomt. Alhoewel de regering beloofd had voor de zomer een nieuw taxiplan te lanceren, is er nog steeds geen witte rook en zou de lancering zijn uitgesteld tot medio september.

Boetes tot 160 euro uitgereikt

Uber-chauffeurs maken zich zorgen over dit uitstel en beklagen de gebrekkige communicatie van de overheid. “Wij zijn tot op heden niet betrokken bij de uitwerking van de nieuwe plannen”, vertelt Fernando Redondo, voorzitter de Association Belge des Chauffeurs Limousine (ABCL) en mede-organisator van de manifestatie in Brussel op donderdag.

In afwachting van een nieuwe taxiwetgeving, voert de politie namelijk controles uit nadat de regering eerder dit jaar had aangekondigd de VVB-wetgeving strenger te willen handhaven. Zo is het gebruik van GSM’s bij het aannemen van opdrachten volgens deze wetgeving verboden. “Daarbij worden boetes van 160 euro uitgereikt”, aldus Redondo.

‘Politieagent haalt passagiers uit Ubertaxi’

Aan het Brusselse medium BX1 vertelt de belangenvertegenwoordiger het verhaal van een politieagent die passagiers uit een Uber-taxi zou hebben gehaald. “Gisteren haalde een politiemotorrijder klanten uit een Uber-voertuig en vertelde hen dat Uber en Heetch illegaal waren in Brussel, dat ze het platform niet langer konden gebruiken.”

De controles hebben de spanningen onder Uber chauffeurs erg opgevoerd, aldus Redondo die stelt dat de hoofdstad zo’n 2.000 Uberchauffeurs telt. Omwille van deze onzekerheid dringt de organisatie aan op duidelijkheid op korte termijn.

Lees ook: Uber-chauffeurs protesteren in Brussel tegen boetebeleid

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.