Schade aan taxi in Dinant. Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Wateroverlast geeft taxibedrijven extra werk én stress

Schade aan taxi in Dinant. Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De wateroverlast die de afgelopen tijd het land teisterde, zorgt voor extra werk in de taxisector. De waterellende gaat echter zeker niet voorbij aan taxiondernemers in Wallonië, stelde TaxiPro vast tijdens een bezoek aan onder meer Dinant en Namen.

Dinant is hard getroffen door de wateroverlast. Tientallen auto’s werden meegesleurd door het kolkende water. Bij onze aankomst zien we dat de takelbedrijven druk in de weer zijn met de getroffen wagens uit de straten weg te halen. Veel mensen zijn tijdelijk aangewezen op een ander vervoermiddel, zoals de taxi. “Ik moet vandaag mijn vervangwagen gaan halen in Namen,” getuigt een buurtbewoner. “Gelukkig zal een taxi mij brengen.”

Veel oproepen

Bij LC Taxi in Dinant staat de telefoon roodgloeiend. “We moeten heel wat mensen depanneren”, vertelt de chauffeur. “Letterlijk dan, want ze hebben geen wagen meer. Komt er nog eens bij dat de treinverbinding naar Beauraing volledig plat ligt.”

Aan het station van Dinant legt de NMBS ook vervangbussen in. Ook hier wordt een beroep gedaan op private busmaatschappijen. “We hebben inderdaad veel werk”, vertelt een buschauffeur. “Veel reiziger komen met de fiets aan. Het is niet evident om de fietsen allemaal op de bus te krijgen. We proberen hen te helpen en knijpen een oogje dicht.”

Mensen in hele provincie vervoeren

Na het bezoek aan Dinant gaan we naar Namen, een stad die ook zijn portie waterellende kende. Aan de standplaats aan het station getuigen de taxichauffeurs dat de waterellende hen meer werk oplevert. Vooral omdat de NMBS – bij afschaffing van enkele lijnen – een beroep op taxi’s en bussen doet. “Dat zorgt voor extra inkomsten”, zegt taxichauffeur Michel. “Daar waar ik in normale omstandigheden enkele ritten heb in Namen, kan ik nu mensen in heel de provincie brengen, tot zelfs Charleroi en Mons.”

Taxi raakte zelfs een bus

Toch zijn er ook taxichauffeurs wiens eigen wagen beschadigd raakte door de waterellende. “Op een bepaald moment ben ik met mijn wagen in een waterstroom terecht gekomen”, zegt taxichauffeur Osmani. “Ik heb toen zelfs een bus geraakt waardoor de deur een deuk gekregen heeft. Alles ging razendsnel. Het zal weer een heel gedoe met de verzekeringen zijn.”

Osmani geeft toe dat heel de waterellende voor hem ook stresserend is. “Het lukt me gewoon niet om alle klanten te halen. Velen zijn geblokkeerd door het water maar daar geraak ik zelf met mijn wagen niet altijd door. Ik moet klanten daardoor zelfs weigeren. De politie blokkeert ook soms getroffen straten waardoor ik niet meer verder kan rijden.”

Durbuy raakt er bovenop

Terwijl nog vele Waalse dorpjes in puin liggen, lijkt het zwaar getroffen Durbuy er bovenop te geraken. De lokale taxisector profiteert daar voorlopig nog niet van.
De inwoners van Durbuy blijven wel over een ongelooflijk doorzettingsvermogen beschikken. Nadat de populaire vakantiebestemming een week geleden enorm getroffen geraakte door overstromingen, is het merendeel van de terrassen weer open. Het leven herpakt zich.

Goed nieuws natuurlijk, al merkt de taxisector daar voorlopig nog niet veel van. “Als ik in Durbuy moet zijn is het eigenlijk nog steeds voor repatriëringen”, zegt taxichauffeur Laurence. “Veel personen verkeren in moeilijkheden. Er zijn wel al terug toeristen, maar de toeristische zijn er nog niet. Ik heb niet het gevoel dat het toeristische leven al weer op gang is gekomen. Het is dus afwachten wat de toekomst zal brengen.”

Werken onmogelijk door water

De afgelopen dagen zijn er ook verschillende taxi’s aan de kust in de problemen geraakt door de wateroverlast. Bij Taxi Marc is de straat voor de taxicentrale helemaal ondergelopen, blijkt uit videobeelden die het bedrijf stuurde. “De taxi staat gewoon in het water”, zegt zaakvoerder Freddy van Rijsselberge. “Het is onmogelijk voor ons om nog te werken.”

Ook in Nieuwpoort was er een wolkbreuk. Er viel maar liefst 56 liter per vierkante meter. Veel straten, kelders en garages kwamen blank te staan. Al hebben de taxi’s in Oostende daar niet zo veel van gemerkt. Ook Taxi Westkust merkte geen aanvragen voor extra ritten dan anders. De meeste mensen die er verblijven zijn toeristen. En het slechte weer is nog niet gedaan. Volgens de Belgische weerman David Dehenauw zal het kwakkelweer nog zeker twee weken duren.

Lees ook: Autocar wordt crisiscentrum in zwaar getroffen Wallonië 

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.