Vakantie, reizen. Foto: iStock / champlifezy

Ergernis over extra parkeerkosten taxi’s op luchthaven Charleroi

Vakantie, reizen. Foto: iStock / champlifezy (onbeperkt gebruik)

Taxi’s die binnen 24 uur voor een tweede keer op de parking van luchthaven Charleroi komen, moeten plots 10 euro bijbetalen. Een derde en vierde bezoek kosten zelfs 15 en 35 euro. Deze ontwikkeling zorgt voor veel boze reacties in de sector.

Bij de vaste taxistandplaatsen legt een medewerker van de luchthaven de situatie uit. “Als taxi’s de parking oprijden, wordt hun nummerplaat gescand”, zegt de medewerker. “De chauffeur moet voor de eerste dertig minuten 2 euro betalen. Keert hij of zij binnen de 24 uur terug, dan moet er inderdaad 10 euro extra betaald worden. Als je een derde keer binnen de 24 uur de parking oprijdt, dan moet je 15 euro betalen en voor de vierde keer 35 euro.”

‘Pure maffia-praktijken’

Op de parking spreken we een vervoerder die regelmatig op de luchthaven van Charleroi komt. “Dit systeem is zo’n twee maanden geleden ingevoerd”, zucht de chauffeur. “Dit is pure maffia, het systeem kost ons geld. Dit is niet normaal. We kunnen die toeslagen niet doorrekenen aan de klant. Die wil dat toch niet betalen? Wij zijn de dupe. We worden ook benadeeld in vergelijking met de vaste taxi’s uit Charleroi. Die staan veel dichter bij de luchthaven en werken met een abonnement. De toeslag geld voor hen niet.”

Een andere vervoerder bevestigt de gang van zaken. “Eerst konden we nog het eerste kwartier gratis parkeren”, zegt chauffeur Patrick. “Daar is al een toeslag van 2 euro bijgekomen. Daarmee kan ik dertig minuten blijven staan. Na 31 minuten moet ik plots vier euro extra bijbetalen. En als ik binnen de 24 uur terug kom, moet ik dus tien euro betalen. Dat is toch raar?”

Niet van wagen kunnen wisselen

Patrick zal in de toekomst dan ook twee keer nadenken vooraleer hij binnen de 24 uur nog eens door de slagbomen van de parking van de luchthaven rijdt. “Ik heb maar één voertuig”, zucht Patrick. “Andere taxibedrijven die meerdere voertuigen hebben, kunnen nog van wagen verwisselen. Ik rijd pas de parking op als de klanten buiten aan de parking staan.”

Ook chauffeur Andy is niet blij met de gang van zaken. En dan met name van het feit dat alles onaangekondigd is. “We worden hier nergens van verwittigd. Toen ik eergisteren de luchthaven opreed, moest ik twee euro betalen. De tweede keer moest ik tien euro betalen. Toch straf.”

Nog geen reactie

De redactie van TaxiPro heeft de woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport eind vorige week verschillende keren proberen te contacteren voor een officiële reactie. Maandag kregen we de woordvoerder aan de lijn. Die zei dat ze het eerst intern zullen uitzoeken, en pas nadien zullen reageren.

Lees ook: Start vakantieseizoen geeft luchthaventaxi’s meer werk

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.