Taxi Gent

Nieuwe opleiding voor taxichauffeurs in Gent

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Kiem VZW start in oktober met een opleiding van tien weken tot taxichauffeur in Gent. Er is plaats voor twaalf cursisten. Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan taal- en stratenkennis. 

Kiem VZW leidt mensen uit kansengroepen naar een duurzame tewerkstelling. De opleiding tot taxichauffeur is ontwikkeld op verzoek van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Nu de sector langzaam herstelt van de coronacrisis, wordt de tijd daarvoor rijp geacht.

Tijdens de cursus van tien weken gaat er dus veel aandacht naar goed taalgebruik. “We hameren op het Nederlands”, zegt Nicole Meirsman, didactisch verantwoordelijke en lesgever bij Kiem VZW. “Dat is belangrijk voor de klanten en de communicatie met de dispatching. De kandidaten moeten reeds een bepaald taalniveau bereiken om zich te mogen inschrijven.”

Stratenkennis

Ook aan de stratenkennis wordt aandacht besteed. De chauffeurs hoeven niet alle straten uit het hoofd te kennen, maar wel de belangrijkste. “Het is een groot voordeel dat de chauffeurs de grote routes en wegen alsook de straten gelinkt aan de belangrijke gebouwen uit hun hoofd kennen”, zegt Nicole Meirsman. “Zo verspillen ze geen tijd om de naam in te typen in hun GPS.”

Er wordt ook een meerijstage georganiseerd, met een professionele bestuurder. “Op deze manier komen zij een eerste keer in contact met het beroep en weten ze in welk werkveld ze zullen terecht komen”, zegt Meirsman. “We zoeken ook Gentse taxichauffeurs die hieraan willen meewerken.”

Opleiding voorheen ook in Antwerpen

De kandidaat-cursisten moeten natuurlijk al in het bezit zijn van een rijbewijs. Vóór ze starten moeten ze wel een rijtest doen om te kijken of ze geen gevaar op de weg zijn. De taxi-opleiding werd in het verleden reeds vele malen door Kiem VZW georganiseerd in Antwerpen. “Daar werd de opleiding toen stopgezet door corona”, zegt Meirsman. “Er was gewoon geen werk voor de taxichauffeurs, dus had het ook weinig nut om een opleiding te organiseren.”

Lees ook: Zoektocht naar nieuwe taxichauffeurs komt op gang

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.