Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo

Privédetective is extra alert op target in taxi

Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo (onbeperkt gebruik)

Taxi’s zijn voor privédetectives niet altijd ideaal om te achtervolgen. Anderzijds kunnen taxichauffeurs de detectives soms verder helpen met hun onderzoek. We hadden hierover een gesprek met de Gentse privédetective Guy Van Den Bossche van VDB Investigations.

Guy is een ervaren detective. In zijn carrière heeft Van Den Bossche al verschillende keren een taxi moeten volgen, omdat zijn target daar toevallig instapte. “Als mijn target plots een taxi neemt, is dat voor mij een nieuw gegeven wat interessant kan zijn. Het is opvallend en het zorgt voor extra alertheid bij mij. Het gebruik van een taxi is altijd onverwacht, tenzij dit een gegeven is dat op voorhand gemeld is aan de privédetective die op stake-out  zit.”

De al genoemde nervositeit heeft hiermee te maken: het is blijkbaar een verschil als een target alleen rijdt of vervoerd wordt door een professionele bestuurder. “Een taxichauffeur is meer alert en heeft wellicht sneller in de gaten dat hij of zij achtervolgd wordt”, zegt Van Den Bossche. “Misschien zegt die dan daarover wel iets tegen zijn klant, dat weet ik natuurlijk niet.”

Meerdere wagens

Als Van Den Bossche met zijn team een taxi achtervolgt, doet hij dat het liefst met zo veel mogelijk wagens. Minimaal twee, al moet het voorziene budget dat natuurlijk wel toestaan. “We zetten steeds verschillende voertuigen in om zo min mogelijk op te vallen”, zegt hij. “Als een target te lang gevolgd wordt door één en dezelfde wagen dan valt dat op. Zeker bij een taxi moeten we elkaar afwisselen, soms zelfs met een motorfiets. Als ze twee keer rond een rond punt rijden, weet je hoe laat het is.”

“Als we er te lang achter hangen met één voertuig zijn we gezien of ‘verbrand’, zoals dat in ons vakjargon heet, en moeten we de actie stopzetten. Als het kan, zetten we snel met een ander voertuig de achtervolging verder. De communicatie tussen de verschillende detectives gebeurt per radio. Al moeten we ervoor zorgen dat we natuurlijk niet op het kanaal van de taxichauffeur zitten”, zegt Van Den Bossche lachend.

Taxichauffeur helpt detective

Omgekeerd kunnen taxichauffeurs privédetectives ook wel helpen. “Een vergunde privédetective en collega zet ik in het Brusselse in, speciaal omdat hij een verleden heeft als Brusselse taxichauffeur.” Een taxichauffeur heeft de Van Den Bossche enkele jaren terug één keer uit de nood geholpen. “We waren ons target te voet aan het volgen tot in een ondergrondse garage”, zegt Van Den Bossche. “Plots stapt hij in een wagen, terwijl we zelf geen wagens bij de hand hadden. Gelukkig hebben we op straat een taxi kunnen tegenhouden zodat we de achtervolging hebben kunnen inzetten.”

Niet meerijden in autocar

Ook bussen en autocars vormden al eens het werkterrein van de detective. Van Den Bossche heeft tientallen keren iemand op een bus van De Lijn moeten volgen. “Dan stapt er steeds een detective mee op de bus. De andere volgt met de wagen.” Als een target een geplande reis met de autocar doet, hoeft er niet noodzakelijk een detective mee op de bus te zitten. “Meestal kennen we de bestemming van de autocar, en dan rijden we er rechtstreeks naartoe. ”Elke detective-opdracht is en blijft uiteindelijk maatwerk. Er worden steeds aanpassingen en compromissen gemaakt tussen budget en efficiëntie, haalbaarheid en mogelijkheid , kennis en kunde, ervaring en het onbekende, onderstreept Guy van den Bossche.

Lees ook: Waar let een privédetective op bij het achtervolgen van een taxi?

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.