Wielrennen. Foto: iStock / Bartek Szewczyk

WK wielrennen verdeelt taxisector: gejuich in Leuven, ellende in West-Vlaanderen

Foto: iStock / Bartek Szewczyk (onbeperkt gebruik)

Vlaanderen was een week lang het toneel van de wereldkampioenschappen wielrennen. De taxisector kijkt zeer verdeeld op dit evenement terug. De Leuvense taximaatschappijen spreken van een overrompeling tijdens de nachtelijke uren. In West-Vlaanderen hadden de taxi’s dan weer minder klanten en spreken ze van een organisatorisch fiasco.

Het WK wielrennen had Vlaanderen meer dan een week lang in de ban. Honderdduizenden wielerliefhebbers stonden langs de kant om de Belgische wielrenners aan te moedigen. In Leuven zorgde die massa ook voor extra werk binnen de taxisector.

“Overdag raakten we Leuven niet binnen, maar ’s avonds en ’s nachts hadden onze chauffeurs enorm veel werk”, vertelt Matthias Liekens van Taxi Jenny. “Het was te vergelijken met Oudejaarsavond, we konden de vraag zelfs niet aan. De drukke momenten startten om 19.00 uur en gingen de hele nacht door. Onze klanten brachten we de voorbije nachten vooral van café naar café. Overdag was Leuven vooral een eiland en konden we er minder vlot rijden. Het WK wielrennen had daardoor overdag minder impact, maar dan hadden we genoeg werk door ons vast cliënteel.”

Een enorme meevaller

Liekens is enorm te spreken over de organisatie van het WK Wielrennen. “Ik vind het fantastisch dat onze stad op die manier in de kijker is geplaatst. Ik ben absoluut geen fan van wielrennen, maar ik heb deze week wel naar het WK gekeken.”

Lees ook: Dietiste deelt voedingstips voor taxichauffeurs

Ook voor Steven Baisipont van de Leuvense taximaatschappij was het WK Wielrennen in eigen land een voltreffer. “We hebben het het laatste anderhalf jaar met de coronacrisis enorm moeilijk gehad, maar dit wereldkampioenschap heeft ons enorm geholpen. Onze chauffeurs hebben ’s avonds en ’s nachts voortdurend klanten rondgereden. Dat is een enorme meevaller geweest.”

‘Absolute chaos’ en ‘vier dagen de hel’

Een ander geluid horen we in West-Vlaanderen, waar de wielerkaravaan de eerste dagen van het WK heeft halt gehouden. “Het wereldkampioenschap heeft ons geen werk opgeleverd, maar heeft ons dagelijkse werk enkel bemoeilijkt”, vertelt Freddy Van Rysselberghe van Taxi Marc in Knokke. “Er was amper communicatie en het was niet duidelijk waar we mochten rijden en waar niet. Het was absolute chaos, waardoor ons vast cliënteel gefrustreerd geraakte en geen taxi meer nam. Daarnaast nam het wielerpubliek zelf geen taxi’s en hebben we daar dus ook geen voordeel uit gehaald.”

Ook bij Jan Hovenkamp van Taxi Brugge klinken er alleen negatieve geluiden. “Het was vier dagen de hel. Alle taxi’s zaten de hele tijd vast en het was van begin tot eind een grote ellende. Bovendien hebben de wielerfans de taxi niet genomen. Dat waren vooral dagjesmensen die alles te voet deden. Door de verkeersmoeilijkheden vermeden zelfs onze vaste klanten de taxi. Voor ons hoeft zo’n evenement in de toekomst niet meer.”

Lees ook: Taxibedrijven verwachten snel meer klanten

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.