Taxi Kortrijk

Taxibedrijven verwachten snel meer klanten

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Taxibedrijven verwachten dat door de aanstaande heropening van discotheken en nachtclubs de vraag naar taxiritten zal toenemen. Het tekort aan taxipersoneel zal dan echter ook een steeds groter probleem worden.

In Antwerpen heeft Antwerp Tax de vraag naar taxiritten al vorige maand zien toenemen. “We hebben anderhalf jaar amper kunnen werken, maar bij eerdere versoepelingen in augustus is de vraag naar taxiritten exponentieel toegenomen”, vertelt Koen Van Oorschot van Antwerp Tax. “In september is de vraag nog toegenomen en in oktober verwachten we op dat elan verder te gaan. We verwachten dus niet dat deze nieuwe versoepelingen nog veel veranderingen gaan teweegbrengen. Het is voor ons dus al een langere tijd beter aan het gaan en we mogen zeggen dat we nu al op het niveau zitten van voor de coronaperiode.”

Van Oorschot maakt zich wel zorgen over het personeelstekort. “Tijdens de weekdagen zijn er momenteel geen problemen, maar tijdens de weekends en de latere uren kampen we momenteel met een personeelstekort. Tijdens de coronacrisis zijn er heel wat chauffeurs gestopt met werken, en die zijn momenteel nog niet terug aan het werk. Ook het onderhoud van onze wagens loopt momenteel niet vlot. De garages kunnen de vraag niet volgen en ook daar lopen we achterstand op. Ik wacht bijvoorbeeld al heel lang op de plaatsing van drie deuren voor onze minibusjes. Door deze problemen loopt het bij ons momenteel heel stroef.”

Extra chauffeurs aannemen heeft geen zin

In Genk werkt de Genker Taxicentrale nog niet op volle toeren. “Momenteel vervoeren we onze vaste klanten en zakenmensen”, vertelt Brigitte Trippaers. “Maar we merken dat die laatste groep nog achterblijft. Het heeft daarom geen zin om extra taxichauffeurs in dienst te nemen. Pas wanneer die groep terug op gang begint te komen, kunnen we dat terug doen en kunnen we ook andere klanten van punt A naar B brengen. We zijn op dit ogenblik tevreden dat onze vaste klanten al terug wat meer de taxi nemen. Tijdens corona namen die sporadisch de taxi, momenteel is dat al een pak meer.”

‘We zijn er nog niet’

Bij Taxi Snel in Brugge is het aantal taxiritten in september nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. “Er is de laatste maand inderdaad beterschap, maar we zijn er nog niet”, vertelt Kurt Vergauwe van Taxi Snel. “We hopen dat de versoepelingen van oktober beterschap bieden, al heb ik er nog niet te veel bij stilgestaan.”

Ook bij Taxi Snel is er op dit ogenblik een personeelstekort. “Dat is op dit ogenblik nog niet problematisch omdat we nog niet helemaal op het niveau van voor de coronacrisis zitten. Maar als de taxiritten in oktober zullen toenemen, dan zitten we wel met een probleem”, vertelt Vergauwe. “Maar de taxisector is niet de enige sector waar ze op zoek zijn naar personeel. Je ziet het ook bij de horeca bijvoorbeeld. Veel mensen maken nu nog gebruik van de coronasteunmaatregelen. Wanneer die wegvallen, dan zullen er terug heel wat mensen aan het werk gaan.”

Niet meteen terug op oude niveau

Omdat de vaccinatiegraad in Brussel veel te laag blijft, zal daar de overheid niet overal versoepelen. Maar ook in Brussel mogen de dancings en discotheken op 1 oktober terug open. “Dat is positief en geeft ons nieuwe perspectieven”, vertelt Pierre van Steenberghen van taxifederatie GTL. “Momenteel zit de vraag naar taxiritten nog maar op de helft van voor de coronacrisis. Een groot deel van de taxiritten gebeurt ’s nachts en dat deel is volledig weggevallen. Die heropening van de discotheken gaat dus zeker een grote invloed hebben.”

Toch verwacht Van Steenberghen dat het aantal taxiritten nog niet direct terug op het niveau van voor de coronacrisis zal zitten. “Er zijn nog geen grote internationale congressen en de Brusselse hotels draaien nog niet goed. Eens dat dat terug op punt staat, zal ook het aantal taxiritten naar omhoog gaan. Maar de heropening van de dancings zal volgende week zeker al een invloed hebben, en dat is positief voor de taxichauffeurs.”

Lees ook: Tekort aan taxichauffeurs steeds groter probleem

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.