Uber (foto: Uber)

Regering wil met nieuwe tool beter inzicht in platformeconomie

Foto: perskit Uber

De federale regering heeft een tool gelanceerd waarmee ze beter inzicht wil krijgen in de platformeconomie. Hiertoe behoren ook taxiplatforms als Uber. Dit moet helpen bij de geplande herziening van de wet op de arbeidsovereenkomsten.

In België zijn tienduizenden mensen uit verschillende sectoren actief in de platformeconomie, zo ook in de taxisector. Veel chauffeurs rijden bijvoorbeeld voor taxiplatform Uber. Deze mensen komen echter nauwelijks voor in de officiële statistieken, wat zorgt voor oneerlijke concurrentie voor de reguliere taxisector.

Er is beperkt zicht op hoeveel platformwerkers er zijn en wat zij verdienen. Bovendien wordt er weinig sociale bescherming aan platformchauffeurs geboden en hebben ze geen werknemersrechten. “Het is tijd om deze onzichtbare arbeidskrachten te belichten”, luidt de mededeling van de ministers van Economie Pierre-Yves Dermagne, Frank Vandenbroucke van Sociale Zaken en David Clarnival van Zelfstandigen.

Platform voor iedereen

De federale regering heeft daarom een nieuw, uitgebreid participatieplatform online geplaatst. Het gaat om een site en een app waarop ervaringen en verhalen over de platformeconomie gedeeld kunnen worden, ongeacht of men een klant, een chauffeur of een platformbeheerder is. De tool is tot half december toegankelijk. Nadien worden de bijdragen geanalyseerd en volgt er een samenvatting.

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.