Taxi New York. Foto: iStock / kaarsten

Onderzoek brengt wereldwijde impact corona op taximarkt in kaart

Taxi New York. Foto: iStock / kaarsten

Er is onderzoek gedaan naar de wereldwijde impact van corona op de taximarkt. Een periode van drie jaar werd geanalyseerd, van januari 2019 tot september 2021. Het rapport laat zien wat de hoogte- en dieptepunten zijn geweest in de periode voor en tijdens de coronacrisis. Ook wordt ingeschat wanneer het aantal taxiboekingen weer op pre-coronaniveau zal zijn. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door Taxi Butler. Dit bedrijf biedt bestelzuilen aan waarmee bijvoorbeeld horecabedrijven een taxi kunnen bestellen. De boekingsapparaten zijn geplaatst op locaties over de hele wereld en geven inzicht in de zogenoemde business-to-business (B2B) taxi-boekingsindustrie. De data van deze zuilen is gebruikt om te bekijken hoeveel boekingen er in de verschillende fasen van de pandemie zijn gedaan in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Noord Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. In totaal ging het om 52 landen.

Om te beginnen is er gekeken naar de periode voor de coronacrisis, in 2019. Het aantal boekingen was toen  wereldwijd aan het stijgen. Elke maand was er een geleidelijke groei te zien, met het hoogste aantal boekingen in september 2019. In december waren er 32,07 procent meer boekingen dan in januari dat jaar. Deze groei zette door tot in het begin van 2020, tot het moment dat de coronapandemie uitbrak. Overal ter wereld was er een significante afname in boekingen te zien van februari tot en met midden april.

VK zag grootste afname in beginfase corona

Met name de lockdowns hebben een drastische impact gehad op de vraag naar taxivervoer. In maart 2020 was er een afname in boekingen van 43,63 procent ten opzichte van 2019. Deze afname kwam tot een hoogtepunt in april, toen er wereldwijd de meeste lockdowns waren. Het aantal boekingen lag toen gemiddeld 91,23 procent lager dan in 2019.

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland was de afname van het aantal boekingen van februari tot april 2020 het grootst, namelijk 96,48 procent. Hierop volgen Europa met een afname van 94,83 procent en Australië en Nieuw-Zeeland met een afname van 85,30 procent. In Noord-Amerika was de afname in de vraag 81,21 procent.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Het aantal taxiboekingen in de verschillende regio's vanaf 2019.
Het aantal taxiboekingen in de verschillende regio’s van januari 2019 tot september 2021.

Herstel van de sector

Vanaf mei begonnen de boekingen weer wat te stijgen, met een dip in oktober en november. Toen werden er namelijk weer restricties ingevoerd in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. De start van 2021 voor de taxibranche in die gebieden was daardoor uitdagend. Voor Australië en Nieuw-Zeeland was december 2020 daarentegen bijna een normale decembermaand, met slechts 12,55 procent minder boekingen dan in 2019.

Uiteindelijk is er in 2021 in alle regio’s een stevige groei te zien in het aantal boekingen. Op basis van deze cijfers werd verwacht dat de globale taxi-industrie in het tweede kwartaal van 2022 weer op zijn oude niveau zou zijn, onder voorbehoud van het uitblijven van nieuwe coronarestricties in de toekomst. Dit is nu toch het geval. Ondanks de wereldwijde vaccinatiecampagne lopen de besmettingen in veel landen weer op, waardoor maatregelen zijn verscherpt. Het herstel van de branche zal hierdoor mogelijk langer gaan duren dan verwacht.

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.