Cannaerts

100-jarig busbedrijf Cannaerts: ‘Koning Boudewijn op de bus een hoogtepunt’

Foto: Cannaerts

Busbedrijf Cannaerts uit Heffen viert dit jaar zijn honderdjarig jubileum. Zaakvoerder Florent Cannaerts en zijn dochters blikken samen met TaxiPro terug op enkele memorabele momenten, waarvan er een ongetwijfeld was dat koning Boudewijn een ritje op de bus maakte. Ook wordt er een blik op de toekomst geworpen.

Het is feest bij het busbedrijf uit Heffen, bij Mechelen. Het busbedrijf mag namelijk honderd kaarsjes uitblazen. De afgelopen honderd jaar waren niet altijd rozengeur en maneschijn, maar er waren veel hoogtepunten. Zo had de vader Jozef Cannaerts, voormalig zaakvoerder van het bedrijf, in 1982 de eer om de nieuwe Rupeltunnel in Boom te inaugureren. Dat gebeurde met een autocar Van Hool type Acron.

Op de bus zat een bijzondere passagier, namelijk Koning Boudewijn. “Mijn vader was zeer vereerd en had een speech voorbereid”, zegt Florent, die het historisch moment eigenhandig vastlegde op foto. “Hij schudde de hand van de koning en zei dat we een klein familiebedrijf waren en dat het een eer was om hem te morgen vervoeren. De rit duurde zeker anderhalf uur.”

Tekst loopt door onder de foto.

Koning Boudewijn op de bus.
Koning Boudewijn op de bus.

Busreizen naar Indië

Eind jaren zestig beleefde het busbedrijf zijn gouden jaren. Het maakte lange busreizen naar Indië. Met vier bussen reisde Cannaerts vanuit Engeland naar Calcutta in India. Van autosnelwegen was toen nauwelijks sprake en dus waren het lange ritten. “De bussen waren twee maanden onderweg, twee maanden ter plaatse en reden dan weer twee maanden terug”, zegt Florent. “De tenten waar mensen in konden slapen lagen op het dak van de bus. Het was een tijd dat alles mogelijk was. Vele mensen vonden onze bussen goedkoper dan de dure vliegtuigreizen.” Hij herinnert zich het beeld nog steeds van de vertrekende bussen. “De chauffeurs werden door onder technici vanuit de garage uitgewuifd.”

Steeds innoverend

Cannaerts is de afgelopen 100 jaar steeds heel innoverend geweest. Zo had het bedrijf de eerste lage vloerbus van België en de eerste bus met luchtvering. Cannaerts was ook de eerste busmaatschappij die een alcoholslot in 2019 installeerde op de bussen. “Het is geïnstalleerd als commerciële stunt en het is ons gelukt”, zegt Florent Cannaerts. “We hebben ooit eens een chauffeur gehad die een glaasje te veel op had. Dat is eenmalig gebeurd. Het was toen een zeer warme dag en de chauffeur was toen iets gaan drinken. Dat incident was voor alle duidelijkheid niet de aanleiding om het te installeren.”

Tekst loopt door onder de foto.

Bussen van Cannaerts vroeger.
Bussen van Cannaerts vroeger.

Cannaerts beschikt momenteel over vijf autocars en drie autobussen. Daarnaast heeft het bedrijf twee zogenoemde kantoorbussen, waarin stopcontacten aanwezig zijn. Florent ziet daar veel potentieel in. “Hoe groter een bedrijf is, hoe meer busvervoer ze voor hun personeel moeten organiseren”, zegt hij. “Als bedrijven meer dan 2000 werknemers in dienst hebben, zouden ze een aantal bussen moeten inleggen om de werknemers collectief op het werk te krijgen. De overheid moet dat gaan stimuleren. Dit is namelijk het veiligste vervoermiddel.”

Nieuwe generatie

De vierde generatie staat ondertussen klaar om de toekomst van het busbedrijf te garanderen. De twee dochters van Florent, Margaux en Charlotte, werken al in de zaak. “Ik hoop dat het moment nog even duurt eer we de zaak overnemen”, zegt Margaux. “Zo kunnen we alles rustig leren over de autocarsector. Die tijd nemen we nu, onder goede begeleiding. Mijn grootouders hebben tot op de laatste dag in het familiebedrijf geholpen. Recent zijn ze overleden.”

Lees ook: Scholierenvervoer ‘extra inkomstenbron’ tijdens coronacrisis

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.