Tankstation. Foto: iStock / bizoo_n

Torenhoge brandstofprijzen op regeringstafel

Tankstation. Foto: iStock / bizoo_n (onbeperkt gebruik)

Taxibedrijven ondervinden veel last van de torenhoge brandstofprijzen. Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de liberale politieke partij MR, wil dat de prijs aan de pomp met minstens 40 procent zakt. De prijzen moeten geblokkeerd worden via het omgekeerde cliquetsysteem, vindt hij. Het dossier komt deze of volgende week op de regeringstafel. 

De prijzen aan de pomp zijn de afgelopen weken geklommen tot recordhoogtes, zo meldt Het Laatste Nieuws. Georges-Louis Bouchez zegt dat de regering daar dringend wat aan moet doen. Dat kan volgens hem door het zogenaamde omgekeerde cliquetsysteem te activeren, waardoor de bijzondere accijnzen op brandstof kunnen zakken en de grootste prijsstijgingen worden afgetopt. Het omgekeerde cliquetsysteem werd in het verleden al een paar keer geactiveerd, onder meer in 2005, 2015 en 2018.

Volgens Georges-Louis Bouchez heeft de activering wel degelijk een effect. De huidige 2 euro kan hierdoor verminderd worden tot minimaal 1,60 euro. Dat is dus een daling van 40 eurocent per liter, zowel voor de diesel- als benzinerijder. Een belangrijk argument volgens Bouchez is ook dat de brandstofprijzen niet zijn opgenomen in de indexkorf, zoals dat is bij gas en elektriciteit. Een prijsstijging aan de pomp zorgt dus niet voor hogere lonen via de index. 

Niet meer houdbaar

Volgens de MR-voorzitter zal de staat hier geen inkomsten door verliezen. De overheid zal wel minder accijnzen innen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), bevoegd voor de btw en accijnzen op diesel en benzine, pleitte eind oktober al voor de invoering van dit systeem. “Hij heeft dat drie keer op de regering gebracht”, zegt zijn woordvoerster aan TaxiPro.be. “Op dat moment wilde geen enkele partij zijn voorstel meevolgen. Het tij is nu aan het keren. De andere partijen lijken nu ook te volgen. De prijzen zijn niet meer houdbaar voor wie dagelijks een auto nodig heeft. Deze week of volgende week komt het dossier op de regeringstafel.” 

Lees ook: Taxisector kreunt onder hoge brandstofprijzen

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.