Crowdfundingsactie voor Balinese taxichauffeur
Interview

Crowdfundingsactie gestart voor zwaar getroffen taxichauffeur in Bali

Foto: Matthias Vanheerenthals

De Mechelse Laurence Darimont is een crowdfunding gestart voor taxichauffeur Pandetra op het Indonesische eiland Bali. Sinds de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte, bleven de toeristen daar weg en werd de taxisector op het eiland hard getroffen. De taxichauffeur dreigt nu zijn wagen kwijt te raken.

Bali ontvangt normaal jaarlijks 10 miljoen toeristen. De toeristische markt brengt veel geld op. Als reizigers op de luchthaven aankomen, staan er in normale tijden veel taxichauffeurs klaar om mensen naar hun bestemming te brengen. Chauffeurs verdienden redelijk goed hun boterham, totdat corona kwam. Door de pandemie besloot Indonesië de grenzen te sluiten waardoor de Balinezen plots van 10 miljoen toeristen naar helemaal niets gingen. Een klein percentage van de taxichauffeurs kon nog een beetje rekenen op hun vaste klanten, zoals expats die daar wonen, maar er was geen ondersteuning van de overheid.

Darimont leerde taxichauffeur Pandetra kennen tijdens een reis op Bali en is sindsdien daar haar vaste chauffeur. Hij lijdt momenteel nog steeds hard door de crisis. “Een auto kost in elk land redelijk wat centen, en Pandetra kon eigenlijk het onderhoud, de taxen, de afbetaling en dergelijke kosten niet meer bolwerken”, zegt Darimont. “Ik stuurde hem elke maand centen, 100 euro meestal, zodat hij op zijn minst kon eten.”

De draad weer oppakken

De Balinese grenzen zijn sinds 28 maart weer open, “Dat is super nieuws”, zegt Laurence. “Pandetra heeft op 12 maart een brief gekregen van de bank dat hij zijn auto dreigt te verliezen. Dit zou een financiële ramp voor hem en zijn gezin zijn, zeker omdat hij eindelijk de draad terug zou kunnen oppakken.” Volgens Laurence is Pandetra een bijzondere man. “Hij is een super lieve man, die mij ook al eens uit de problemen heeft geholpen toen ik vorig jaar met een geblokkeerde Visakaart zat. Hij heeft toen mijn coronatest betaald van 70 euro, ondanks dat hij zelf bijna niks had. Dit deed hij omdat ik anders mijn vlucht zou missen. Hij is altijd de persoon naar wie ik bel als ik in Bali ben, en any time any place staat hij er .”

4.000 euro

Omdat hij volgens Darimont zo’n warm hart heeft, wil zij hem helpen. “We zouden 3.500 euro moeten verzamelen voor juni, enkel voor zijn auto. Ik heb de actie echter tot 4.000 euro gezet zodat hij zijn kind ook op school kan inschrijven, want dat is momenteel onbetaalbaar. Hij heeft zijn scooter al moeten verkopen en is moeten verhuizen naar een kleiner huis dus zijn auto moét echt gered worden. We zitten nu aan 1.025 euro in anderhalve week tijd. Als er nog 600 mensen een virtuele taxi rit kopen van vijf euro dan redden we Pandetra, zijn gezin en vooral zijn auto.”

Lees ook: Wits Taxi geeft ondanks hoge brandstofprijs en klantverlies niet op

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.