Portret Chris Cypers van Caboes
Interview

Taxichauffeur Chris Cypers: ‘Verzorg ziekenvervoer met hart en ziel’

Foto: Matthias Vanheerenthals

Chris Cypers werkt al zes jaar voor de Aarschotse taximaatschappij Caboes, een recente fusie van Taxi Cisse en Luchthaven Vervoer Wolput (LVW Taxi). De taxichauffeur doet zijn job met hart en ziel en vindt het belangrijk dat patiënten hun hart bij hem kunnen luchten. 

Taxibedrijf Caboes uit Aarschot biedt luchthavenvervoer, privé- en zakelijk vervoer, vervoer van kinderen van en naar het Buso onderwijs, recreatief rolstoelvervoer (MAV) én ziekenvervoer. Daarvoor wordt samenwerkt met de meeste mutualiteiten en ziekenfondsen voor ziekentransport (Mutas). Caboes brengt de mensen in een rolstoel naar verschillende ziekenhuizen in de regio, waaronder Gasthuisberg, UZ Leuven en het Imelda ziekenhuis.

Cypers maakte zes jaar geleden zijn intrede in de branche bij Taxi Cisse en werkt sinds kort voor Caboes. Hij is gek op zijn werk. De recente fusie met LVW Taxi is hem bovendien meegevallen. “Onder mijn nieuwe bazen Jonas en Christelle verloopt alles prima. We zijn een hecht team en de collega’s komen goed overeen. De klanten zijn tevreden met de service”, stelt hij.

Passie voor het werk

Cypers brengt dagelijks patiënten van hun woning naar ziekenhuizen, zoals Gasthuisberg. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om dialyse- of kankerpatiënten. “Die laatste groep breng ik naar het ziekenhuis omdat ze een chemo moeten ondergaan”, legt hij uit. “Ik breng ook mensen naar een receptie of naar een uitstap. Ik haal hen op en breng ze terug naar huis, en dan ontstaat er een band. Ik praat namelijk graag met mijn passagiers en zij kunnen hun hart luchten.” Volgens hem is het van groot belang als taxichauffeur dat je je werk graag doet. “Als je het tegen je goesting doet, blijf je beter weg uit de taxisector.”

Soms wordt Cypers geconfronteerd met patiënten die overlijden. “Afscheid nemen voel je wel. Een patiënt die ik lang naar de dialyse-afdeling vervoerde, is recent komen te gaan. Het was een sympathieke man waar ik goed mee kon praten. Die man zag me graag komen en ik zorgde goed voor hem. Het is triest, maar toch probeer ik dergelijke verhalen niet mee naar huis te nemen.”

Verbeterpunten

Hoewel Cypers veel voldoening uit zijn werk haalt, zijn er ook zeker nog punten waardoor het werk beter kan worden. Zo is een pijnpunt voor hem dat de taxi’s niet overal op de busbanen mogen rijden. “Vanaf Linden is er een busbaan tot Leuven, maar daar mogen we niet op. Dat is jammer, zeker als er veel files zijn”, stelt hij.

Taxi Caboes beschikt over tien wagens, onder meer van Mercedes, BMW en Renault. Hieronder ook voertuigen met een lift en een oprijsysteem. “De voertuigen met een lift zijn minder belastend voor het personeel. Er zit een plaat die je naar buiten trekt. Dankzij de riem zit de patiënt vast.” Binnenkort komen er nog twee wagens met rolstoellift bij. Het wordt voor het taxibedrijf volgens Cypers wel een uitdaging om nieuw personeel te vinden. Momenteel is er een personeelstekort, vooral van nachtchauffeurs.

Lees ook: Wits Taxi geeft ondanks hoge brandstofprijs en klantverlies niet op

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.