Chahal Mansoor, Taxi Daniel
Interview

Taxi Daniël draait grootste omzet ooit: ‘Job van mijn leven’

Foto: Matthias Vanheerenthals

Het gaat goed met Taxi Daniël uit Turnhout. De afgelopen maand draaide het Kempense taxibedrijf de grootste omzet ooit. Ook wordt er volop personeel aangeworven, aldus zaakvoerder Chahal Mansoor. Tijdens een ritje vertelt de taxiondernemer aan TaxiPro dat hij echter nog wel een aantal wensen heeft voor de branche.

Mansoor komt ons keurig op tijd afhalen aan het station van Turnhout voor een ritje door de stad. Hij is sinds 2008 actief als taxichauffeur. Twee jaar later richtte hij zijn eigen bedrijf op. Na dertien jaar rondcrossen door de Antwerpse Kempen, bevalt de job hem nog steeds. “Het is de job van mijn leven, die ik nog altijd zeer graag doe.”

Het taxibedrijf met vijf chauffeurs heeft twee Mercedes Vitobusjes en één mercedes E-klasse. Plannen om een elektrische wagen aan te kopen heeft het taxibedrijf nog niet door de beperkte capaciteit. Er wordt wel volop aangeworven. “We hebben vorige maand de grootste omzet in onze geschiedenis gehaald”, zegt Mansoor. “De heropening van de horeca en de aangroei van het zakelijk personeel doet ons goed. De hotels zitten goed vol. We zien veel meer buitenlandse toeristen en ontvangen weer meer zakenmensen. Er zijn nogal wat taxibedrijven in de regio failliet gegaan. Dat werk nemen we over.”

Andere tarieven en taaltest

Het taxibedrijf heeft wel besloten om de tarieven aan te passen. “De huidige tarieven hanteren we al zes jaar en zijn niet meer haalbaar. De brandstofkosten zijn verdubbeld en verzekering is ook duurder geworden.” De tarieven worden met 20 eurocent per kilometer verhoogd. “Onze prijs naar de luchthaven van Zaventem wordt verhoogd van 135 euro naar 150 euro.”

Binnenkort vervalt bovendien de oude vergunning van het taxibedrijf en moet er een nieuwe vergunning  verkregen worden. Mansoor is van Pakistaanse afkomst en zal hiervoor een taaltest moeten voorleggen. Hoewel hij al vrij goed en vlot Nederlands spreekt, volgt hij toch extra taallessen. “Eigenlijk is dat gek, want ik doe mijn werk al jaar en dag goed. Ik kan alle ritten probleemloos uitvoeren. Ik moet nu veel Nederlandse woorden leren die ik wellicht nooit zal gebruiken.”

Nodeloos omrijden

Mansoor neemt de tijd om met ons rond te rijden door Turnhout. Hij geeft hierbij aan dat hij het jammer vindt dat er vlak aan de Grote Markt sinds enkele jaren twee straten zijn waar taxi’s, in tegenstelling tot bussen van De Lijn, niet meer door mogen. “Het gaat over heel korte trajecten van nog geen vijftig meter”, zegt hij. “Dat zorgt ervoor dat de stad in tweeën gesplitst is en dat taxi’s moeten omrijden. De rit duurt twee kilometer langer en is daardoor is duurder voor de klant. Bovendien zorgt het voor meer CO2-uitstoot.” Ook pleit hij voor extra standplaatsen in de stad, onder meer aan het lokale ziekenhuis en aan het cultuurcentrum van Turnhout.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.